Valtiovarainministeriö julkisti maanantaina laajan katsauksen siitä, mitä julkisia menoja voisi leikata ja mitä veroja kiristää julkisen talouden tasapainottamiseksi. Ministeriö muun muassa katsoo, että osan kolmivuotisesta ammatillisesta koulutuksesta voisi muuttaa takaisin kaksivuotiseksi, ja pitää yhtenä mahdollisena talouden tasapainottamisen keinona EU/ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden nettomaksujen korotusta. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää huomautti Facebookissa, että esitti itse samoja toimenpiteitä jo 8 vuotta sitten.

Kansanedustaja Juha Mäenpää, taustaltaan ammatillinen erityisopettaja ja eduskunnan sivistysvaliokunnan varajäsen, jakoi FB-päivityksessään kuvan, jossa vuonna 2015 antoi koulutuslupauksensa. Siinä Mäenpää esitti ensinnäkin kaksivuotista ammattikoulua ja toiseksi ulkomaalaisille opiskelijoille lukukausimaksuja.

Koulutuslupaus itsessään herätti menneinä vuosina kiivastakin poliittista keskustelua. Keskeinen syy tälle oli, että koulutuslupauksessaan vuonna 2015 Juha Sipilä (kesk.) ja Alexander Stubb (kok.) lupasivat, ettei koulutuksesta leikata, mutta leikkasivat silti.

Ammattikoulun lyhentäminen esille kyselytunnilla

Mäenpää ei jättänyt lupauksiaan vain vaalikentille. Eduskunnassa käsiteltiin helmikuussa 2023 suullisella kyselytunnilla muun muassa koulutuksen perusrahoitusta. Mäenpää ehdotti opetusministerille ammattikoulutuksen lyhentämistä yhdeksi ratkaisuksi työvoimapulaan. Vasemmistolainen opetusministeri ei tosin innostunut ideasta.

– Yrittäjät odottavat toisen asteen opiskelijoilta koulutuksen päätyttyä, että he osaavat kellon- ja työajat. Suomessa viikko-opetustunnit ovat vajonneet koko ajan alemmas, totesi Mäenpää tuolloin.

– Eikö ole näin, että tämä kolmevuotinen ammattikoulu, jossa käydään siis vajaita viikkoja, tyhjiä tunteja ja tyhjiä päiviä, voitaisiin lyhentää kahteen vuoteen? hän kysyi.

Mäenpää korosti ymmärtävänsä, että joillakin aloilla, esimerkiksi logistiikan opetuksessa, voi kolme vuotta olla jo käytännön syistä aivan tarpeellinen. Hän kuitenkin näkee, että vuotta aiemmalla valmistumisella voisi helpottaa useilla aloilla työvoimapulaa. Sen sijaan, että pyritään pidentämään työuria elämän loppupäästä, voisi niitä kansanedustajan mukaan yrittää pidentää elämän alkupäästä.

– Tämä olisi kaikkien etu, sillä nuoret pääsisivät nopeasti työn syrjästä kiinni eikä eläkeikää tarvitsisi korottaa, hän huomautti.

Mäenpää korostaa, että kaksivuotisessa ammattikoulussa työtuntien määrän pitää vastata työelämää ja sen tarpeita.

Valtiovarainministeriö: Kehitysavusta mahdollista leikata

Valtiovarainministeriön listalla on muitakin perussuomalaisittain mielenkiintoisia nostoja. Ministeriö katsoo mahdolliseksi säästötoimenpiteeksi muun muassa Suomen kehitysyhteistyömäärärahojen bruttokansantulo-osuuden asteittaisen laskemisen kohti OECD-maiden keskiarvoa. Säästöä arvioitaisiin saatavan noin 200–300 miljoonaa euroa.

Toinen mainitsemisen arvoinen kohta listalla liittyy maahanmuuttoon. Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanoton uudistamisella ja oleskelulupamenettelyn tehostamisella saataisiin valtiovarainministeriön arvion mukaan säästöjä 100 miljoonaa euroa.

Mäenpää on aiemmin arvostellut myös Suomen kehitysyhteistyöpolitiikkaa.

– Onkin hieman hullunkurista, että tästä huolimatta hallitus kaavailee pitkällä aikavälillä kehitysyhteistyömäärärahojen lisäämistä. Nämä rahat ovat pois kaikesta muusta. Kotimaassakin olisi tarvetta joko suoraan erilaisiin menoeriin tai yksinkertaisesti nykyisen valtionvelan vähentämiseen. Rahojen lappaminen ulkomaille ei auta kumpaakaan, hän huomautti huhtikuussa 2022.

Suomen Uutiset