Tanskan kansanpuolueen puheenjohtaja Kristian Thulesen Dahl ja ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson tapasivat viikkojen salaisten valmistelujen jälkeen. Yhteisesiintyminen oli järjestetty Ruotsin ehkä huonomaineisimpaan lähiöön, Malmön Rosengårdiin. Puoluejohtajat kulkivat ghetossa käsikynkkää tanskalaisten ja ruotsalaisten henkivartijoiden saattamana.

Jää puolueiden väliltä on nyt sulanut ja tanskalaiset auttavat osaltaan ruotsidemokraatit voittoon syyskuun vaaleissa.

Tanskan kansanpuolue on maan toiseksi suurin, parlamenttivaaleissa vuonna 2015 se sai 21,1 prosenttia äänistä. Puoluetta vikiteltiin Expressen-lehden mukaan tuolloin hallitukseen mutta sillä kertaa ratkaiseva askel jäi vielä ottamatta.

– Jimmie Åkesson on tehnyt puolueestaan uskottavan ja se on mahtava saavutus. Niin se vain on, että ruotsidemokraatit on ruotsalaisten vaihtoehto sanoutua irti maahanmuutosta, sanoo kansanpuolueen johtaja Kristian Thulesen Dahl. Hänen mukaansa Ruotsin muut puolueet ovat juuri ruotsidemokraattien ansiosta muuttaneet suhtautumistaan kriittisemmäksi maahanmuuttoa kohtaan. Hänen mielestään on jopa kummallista, että muut puolueet eivät halua keskustella ruotsidemokraattien kanssa.

Åkessonin mielestä tanskalaisten vetoapu on tervetullutta ja hän toivoo läheisempääkin yhteistyötä puolueiden välillä – muun muassa Pohjoismaiden Neuvostossa. Tanska liittyi Perussuomalaisten ja ruotsidemokraattien Vapaa Pohjola -ryhmään viime kesänä, kuten Suomen Uutiset raportoi.

Yleensäkin tanskalaisten suunnitelmat muun muassa ongelmalähiöiden rauhoittamiseksi ovat Åkessonin mielestä kannatettavia.

Jimme Åkesson julisti pari vuotta sitten Almedalenin politiikkaviikolla, että ruotsidemokraattien tavoite on tulla maan suurimmaksi puolueeksi.

– Ja Tanskan työväenpuolue tietää, miten vaaleissa menestytään, sanoo Jimmie Åkesson.

Suomen Uutiset