Suomen Uutiset Show’n erikoisjakson suomettumisesta juontaa tietokirjailija Katleena Kortesuo, ja vieraina ovat pitkäaikainen kansanedustaja Ben Zyskowicz, yhteiskuntatieteiden tohtori Olli Pusa sekä valtiotieteen tohtori Alpo Rusi.
Keskusteluissa suomettumisesta sivutaan myös Kimmo Kiljusen tapausta. Pitkäaikainen kansanedustaja ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan edellinen puheenjohtaja Kiljunen iskeytyi ulkopoliittisen myrskyn silmään marraskuussa, kun julkisuuteen levisi hänen videolla antamansa erikoiset kommentit itärajan avaamisesta sekä Kiljusen kritiikki Suomen hallitusta kohtaan.
Kohuvideolla Kiljunen kertoo esimerkiksi näkevänsä dokumentteja, joita kaikki kansanedustajat eivät välttämättä pääse näkemään. Kiljunen myös väittää median tekevän hybridivaikuttamista ja toimivan russofobisesti. Lausuntojen tultua julki Kiljunen erosi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä.
Kansallinen etu pitäisi pystyä hahmottamaan eri tilanteissa
Kiljusen videolausunnot eivät olleet Suomen ulkopoliittisen linjan saati ulkoasiainvaliokunnan linjan mukaisia.
Tohtori Rusi huomauttaa, että vaikka 2020-luvulla koko yhteiskunta ei olekaan enää toinen toisensa myötäjuoksija yhteen suuntaan, pitäisi poliittisessa päätöksenteossa silti pystyä hahmottamaan, mikä toisaalta on strategia, jossa ei pidä olla mukana, ja mitkä toisaalta ovat Suomen kansallisen edun, EU:n etujen sekä Naton turvallisuusjärjestelmän kehittymisen kannalta oikeita ratkaisuja.
Väärässä paikassa ulkoasiainvaliokunnan johdossa
Rusin mukaan Kiljunen oli alkujaankin väärässä paikassa ulkoasianvaliokunnan johdossa.
– Eduskunta epäonnistui siinä, että hänet nimitettiin eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi. Jos ei minkäänlaista ”clearausta” tehdä, niin kuin ei ole näköjään tehty, niin se on yksi asia.
– Kyllä hänen näkemyksensä ja poliittiset linjauksensa silti tiedettiin. Totta kai se ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan paikka on varmaankin ollut demareiden mandaatti, mutta siitä huolimatta – ainakin länsimaissa – on ollut se tapa, että ketä tahansa ei nimitetä puheenjohtajaksi, Rusi sanoo.
Lausunnot ristiriidassa Suomen ulkopolitiikan kanssa
Zyskowicz sanoo, että vaikka Kiljusta ei olekaan syytä demonisoida lausunnoistaan, on silti hyvä muistaa, että hänen mielipiteensä eivät olleet linjassa Suomen ulkopolitiikan kanssa.
– Varmasti me kaikki joskus syyllistymme siihen, että vähän yritämme puhua yleisön mukaan. Ja näin Kimmo tässä tapauksessa teki. Hänellä oli suomalais-venäläinen yleisö, mutta tietenkään ne mielipiteet, joita hän esitti suomalaisen median roolista tai siitä, että rajaturvallisuusasioihin perustuva itärajan sulkeminen olisi ihmisoikeusrikkomus ja muut kuulijakuntaa myötäilevät mielipiteet, eivät ole sopusoinnussa sen kanssa, mitä Suomen valtionjohto ajattelee.
Tuliko Kiljusesta mainehaitta demareille?
Zyskowicz arvioi, että Kiljusen lausuntojen tultua julki SDP:n riveissä koettiin, että Kiljusen liian pitkälle menevä Venäjän ymmärtäminen näissä olosuhteissa – siis tilanteessa, jossa Venäjä on aloittanut hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan ja tekee sotarikoksia – on mainehaitta demareille, ja ehkä Suomellekin.
– Eli jos meidän ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja on liian pitkälle Venäjää ymmärtävä. Ja siitä johtui sitten se, että valiokunnan puheenjohtaja vaihtui.