– Kyse oli ikävästä virheestä. Tämä ei kerro mitenkään toimituksen suhtautumisesta Donald Trumpiin, vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila kommentoi MTV:n kohua herättänyttä Twitter-möläytystä.

Mediayhtiö MTV:n somemopo lähti keskiviikkona keulimaan, kun yhtiön Twitter-tilille ilmestyi outo viesti. Julkaisussa oli linkattu Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia koskevaan uutiseen, jonka saatteeksi kirjoittaja oli lisännyt alatyylisen, ehkä jopa vihapuheeksi katsottavan tekstin.

Tekstissä Trumpin väitettiin olevan idiootti ja kirjoittaja toivoi Trumpin saavan potkut presidentin tehtävästään.

Tiedossa ei ole, mistä syystä luotettavaksi julistautunut mediayhtiö julkaisee somessa tällaista sisältöä. Julkaisu kuitenkin poistettiin myöhemmin saman päivän aikana.

MTV myös julkaisi selityksen, jonka mukaan kyse olisi ollut henkilökohtaiselle tilille tarkoitetusta viestistä, joka oli vain epähuomiossa julkaistu MTV:n Twitter-kanavalla.

– Pahoittelemme eilistä twiittiä, MTV:n selityksessä kerrottiin.

Ilmoittaa edustavansa luotettavaa mediaa

Julkisuuden henkilön kutsuminen idiootiksi on tyypillinen valheellinen vihjaus, joka useimmiten kertoo enemmän vihjauksen esittäjästä kuin sen kohteesta.

MTV on toiminnassaan sitoutunut Julkisen sanan neuvoston (JSN) valvomiin journalistin ohjeisiin, joiden tavoitteena on tukea sananvapauden vastuullista käyttämistä joukkoviestimissä. Journalistin ohjeiden sisällöstä ei voi löytää tukea tämän kaltaisen nimittelyn hyväksyttävyydelle.

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila on myös yhtiönsä edustajana allekirjoittanut Päätoimittajien kannanoton luotettavan median puolesta. Useiden päätoimittajien allekirjoittama julkilausuma julkistettiin keväällä 2016. Siinä paheksutaan, kuinka sosiaalisessa mediassa solvaaminen, halventaminen, mustamaalaaminen ja suoranainen valehtelu ovat arkipäiväistyneet. Kannanoton allekirjoittaneet päätoimittajat ilmoittavat noudattavansa hyvää journalistista tapaa.

MTV:n päätoimittaja: ”Ikävä lapsus”

Suomen Uutiset tavoitti päätoimittaja Merja Ylä-Anttilan kommentoimaan Twitter-sähläystä.

Onko MTV:n linjaus se, että Donald Trump olisi idiootti?

– Ei tietenkään ole. Siinä on tapahtunut virhe henkilökohtaisen kommentin ja maikkarin Twitter-tilin käyttämisen välillä. Tämä ei ole asianmukaista, vaan tämä oli ikävä lapsus, Ylä-Anttila sanoo.

Kuka on kirjoittanut kyseisen Twitter-viestin?

– Minä en viitsi sitä kommentoida, tämä on meidän sisäinen juttu. Viestin kirjoittanut henkilö ei ole kuitenkaan julkisesti tunnettu.

Kuinka monella henkilöllä on lupa käyttää MTV:n Twitter-tiliä?

– En osaa suoraan sanoa, mutta se ei ole iso määrä. Ehkä joitain kymmeniä.

Miten Twitter-tilin käyttöä valvotaan MTV:n sisällä?

– Kyllä sitä valvotaan ihan 24/7 (vuorokauden ympäri) useamman henkilön toimesta. Esimerkiksi minä itse seuraan sitä.

Idiootilla tarkoitetaan yleensä heikkolahjaista tai jälkeenjäänyttä henkilöä. Miten nämä ominaisuudet kuvaavat Yhdysvaltain presidenttiä?

– En tätä kommentoi. Tässä tapahtui ikävä virhe.

”Elämässä voi sattua kaikenlaista”

Voiko ”luotettava media” kutsua yksittäistä henkilöä idiootiksi?

– Me ollaan otettu se Twitter-viesti pois heti kun se on huomattu. Luotettava media korjaa virheet, eikä tämä kerro mitenkään toimituksen suhtautumisesta Donald Trumpiin. Elämässä voi sattua ja tapahtua kaikenlaista, ja tämä asia on käsitelty talon sisäisesti.

Miten tapaus käsiteltiin?

– Olemme todenneet, että henkilökohtaiset kommentit eivät kuulu uutisten virallisen Twitter-tilin alle.

ILKKA JANHUNEN