

LEHTIKUVA
Vihreät buustaisi kuntataloutta tuulimyllyillä, perussuomalaiset priorisoisi kuntien tehtävät – tärkeimpiä turvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyvät palvelut
Puoluejohtajat keskustelivat Suomen kuntien heikosta taloustilanteesta tänään Kuntaliiton puheenjohtajatentissä. Perussuomalaisten Riikka Purra totesi, että kuntien taloushaasteita ei voida ratkaista pelkästään sillä, että jatkossa tehtäviä siirretään kuntatasolta alueille. – Nyt on katsottava, onko kaikkeen varaa ja millä edellytyksillä.
Koronavirus viime vuonna heikensi odotetusti kuntien taloutta, vaikka valtion koronatukipaketti paikkasikin jonkin verran tulonmenetyksiä.
Seuraava vuosi näyttää kunnissa silti huolestuttavalta. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesikin Kuntaliiton puheenjohtajatentissä tänään, että kunnissa suurin ongelma on edelleen raha.
Purra huomautti, että kuntasektori on kroonisesti alijäämäinen. Kuntien taloustilanne oli heikko jo ennen koronaa.
– Kasvua ei ole ollut pitkään aikaan. Viime vuonna alijäämää ei tullut koronatukipakettien vuoksi, mutta siitä huolimatta suurin osa Suomen kunnista ei ole kuivilla. Moni kunta ei meinaa selviytyä edes lakisääteisistä tehtävistään.
– Suurin haaste liittyy siihen kokonaisuuteen, että vaikka kasvu ei ole tasaista koko maan alueella, kuntien lakisääteisiä tehtäviä vain lisätään, Purra sanoi.
Ohisalo luottaa tuulivoimaan
Kokoomuksen Petteri Orpo ilmaisi myös huolensa alijäämäisestä kuntataloudesta.
Puoluejohtajilta kysyttiin, millä konkreettisilla keinoilla he laittaisivat kuntien budjetit tasapainoon.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan sote-uudistus olisi tarvittava pelastus ja se auttaisi useiden kuntien taloutta, koska sote siirtää osan kuntien tehtävistä ”laajemmille harteille”.
Marinin mukaan myös EU-rahoitusvälineet toisivat kuntatalouteen ”merkittäviä mahdollisuuksia” investoinneille.
Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo toisti aikaisemman, hyvin poikkeuksellisen näkemyksensä siitä, että nimenomaan tuulivoimabisnes olisi tässä ajassa tarvittava vahvistus kuntataloudelle.
Ohisalo kertoi vierailleensa äskettäin Kalajoella ja ihastelleensa siellä rakenteilla olevaa tuulivoimapuistoa.
– Tuulivoima on kunnalle loistava mahdollisuus saada paitsi uutta työtä, jatkossa myös verotuloja, kuten kiinteistöverotuloja. Vihreisiin ratkaisuihin kuntatasolla kannattaa tarttua, Ohisalo esitti.
Kuntien valtionosuudet laskussa
Purra kuitenkin totesi, että kuntien taloudellisia haasteita ei voida ratkaista yksinomaan sillä, että kuntien tehtäviä siirretään alueille.
– Pelkkä hallinnon tason muutos ei ratkaise kuntien taloudellista selviämistä. Tosiasia on, että kuntien lakisääteisten tehtävien määrä – riippumatta siitä kuka ne tehtävät järjestää – on edelleen lisääntymässä, mutta valtio ei kykene antamaan kunnille riittäviä resursseja.
Purra sanoi, että sama suuntaus on tosin ollut nähtävissä jo pidempään, eli valtionosuudet ovat laskeneet jo kymmenisen vuotta ja nyt kuntien lakisääteisiä tehtäviä arvioidaan olevan jo viisi ja puoli sataa.
– Vaikka osa tehtävistä siirtyy soten myötä pois kunnilta, kokonaisuus on edelleen se ongelma. En näe muuta keinoa lähestyä ongelmaa kuin se, että kuntien tehtäviä aletaan perata läpi tiheällä kammalla, katsoen mitkä ovat tärkeimpiä turvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyviä palveluja. On siis katsottava, onko kaikkeen varaa ja millä edellytyksillä.
Asiat laitettava tärkeysjärjestykseen
Perussuomalaisten uusimman kuntavaaliohjelman otsikko on: Asiat tärkeysjärjestykseen. Ohjelmassa tuodaan esille, että velanoton ja verotuksen kiristämisen sijaan julkisessa taloudessa yhteiset varat on laitettava tärkeysjärjestykseen.
Verojen keräämisen oikeutus murenee, mikäli yhteiset varat käytetään muihin kohteisiin kuin suomalaisten yhteisen hyvän edistämiseen.
Purra toi Kuntaliiton puheenjohtajatentissä esille, että perussuomalaisten ehdotukset julkisen sektorin leikkauksista yleensä tahallaan ymmärretään väärin.
– Kun me puhumme siitä, että julkista sektoria voitaisiin supistaa, niin ensimmäinen reaktio on yleensä kysymys siitä, että leikkaisimmeko me hoitajista, opettajista tai kirjastoista. Kyse ei suinkaan ole tästä.
– Suomen kokonaisveroaste on poikkeuksellisen korkea, jopa EU:n ja OECD:n mittakaavassa. Jos vertaamme Suomea vaikka Tanskaan tai Ruotsiin, niin ei sielläkään ihmiset kärsi kunnissa.
Kykenisikö myös hallitus priorisoimaan?
Purra heitti pallon myös hallitukselle koskien kuntien tehtävien priorisointia.
– Käsitykseni mukaan hallituksella on valtionvarainministeriössä kuntaosastolla hanke, jossa käydään kuntien tehtäviä läpi. Siellä on esitetty ajatuksia muun muassa kuntien yhteistyöstä eri sektoreilla. Hallintovaliokunta on pyytänyt informaatiota tästä kehityksestä. Odotankin innolla, mitä teidän hallituksenne saa aikaiseksi.
– Perussuomalaiset korostaa talouden hyvinvointia nimenomaan siksi, että me kykenisimme pitämään hyvinvointijärjestelmästämme huolta ja huolehtimaan niistä ihmisistä, jotka eivät itse siihen pysty, Purra sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- valtionosuudet tärkeysjärjestys veronmaksajat hyvinvointi kustannukset suomalaiset palvelut Maria Ohisalo Riikka Purra Sanna Marin Petteri Orpo Tuulivoima Kunnat Julkinen sektori Turvallisuus talous sote
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Meri: Suomen ja kuntien tie – velkaa ja veroja

Halla-aho: Kunnat eivät ole maailmanparannuskoneistoja, joissa leikitään veronmaksajien rahoilla – ”Turhat menot karsittava pois – asiat on pantava tärkeysjärjestykseen”

Ranne: Muut puolueet irrallaan kuntatalouden tosiasioista

Unohda sähköauto ja etelänmatka – soten seurauksena keskituloinen pariskunta saattaa joutua maksamaan 3 400 euroa lisää veroja vuodessa

Ruotsin vihreät haluavat päästä vaikuttamaan uutislähetysten sisältöihin – vartti ympäristön hätätilaa jokaiseen ajankohtaislähetykseen

Perussuomalaiset vaativat avoimuutta – kunnissa pimitetään tuulivoimaloihin liittyviä tietoja

Kuntaliitto: Tuulivoimalan nosto 30 metriä ei ole vähäinen muutos

Kyyjärven Perussuomalaiset: Tuulivoimahanke ei saa olla asukkaille haitaksi

Nyt sote, sitten kuntaliitokset – mitä sen jälkeen?
Viikon suosituimmat

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.