

PS ARKISTO
Wihonen: Miten elinkeinoelämän toimintaedellytykset turvataan koronaepidemian aikana ja sen jälkeen?
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt kirjallisen kysymyksen elinkeinoelämän toimintaedellytysten mahdollistamisesta koronaepidemian aikana ja sen jälkeen.
Koronaepidemia on jälleen kiihtymässä ja Suomessakin eletään epidemian toista aaltoa. Rajoitukset ja suositukset kansalaisten kokoontumiselle ja elinkeinoelämälle puhuttavat.
– Samalla halutaan turvata elinkeinoelämän toimintaedellytykset, mutta estää epidemian ryöpsähtämistä kontrollista. Loppusyksy ja talvi tulevat varmasti olemaan vaikeaa aikaa niin terveyden kuin elinkeinoelämän osalta, arvelee perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen.
– Katse täytyy kuitenkin pitää tulevaisuudessa ja koronakaan ei ole ikuista. Viime keväänä koronan iskiessä hallinto ja terveysviranomaiset joutuivat toimimaan epätietoisuuden varassa. Epätietoisuus ei ole täysin poistunut, mutta kuluvan vuoden kokemusten myötä on opittu paljon.
Kansalaiset tarvitsevat suuntaa tulevaisuuteen
Kuluneen kesän aikana tauti saatiin Suomessa kuriin ja rajoituksista pystyttiin luopumaan. Kansalaisten elämä ei paljon poikennut edellisistä kesistä. Elinkeinoelämäkin sai pientä tekohengitystä esimerkiksi ravintola-alalla.
– Syksyn lähestyessä tauti kuitenkin alkoi jälleen levitä ja nyt tilanne on jälleen vakava. Yrittäjät ja työntekijät ovat jatkuvan pelon alaisuudessa, kun oman alan tulevaisuudesta ja toimintaedellytyksistä vallitsee epätieto, Wihonen toteaa.
– Pitkän talven jälkeen tulee jälleen kevät ja kesä. Taudin suuntaa on vaikea arvioida, mutta kansalaiset ja elinkeinoelämä tarvitsevat suuntaa tulevaisuudelle. Tarkkaa tulevaisuutta ei pysty kukaan meistä ennustamaan, mutta varautua tulee eri tilanteisiin ja oppia kokemuksista ja virheistä.
Miten elinkeinoelämän toimintaedellytykset turvataan?
Kun koronaepidemian kanssa joudutaan elämään vielä pitkään, Wihonen kysyykin asianomaiselta ministeriltä, mitä suunnitelmia on tehty eri skenaarioille epidemioiden kehittymisen suhteen.
– Miten elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä aiotaan turvata epidemian eri tilanteissa, jotta toiminta on mahdollista koronan aikana ja sen jälkeen, ja käydäänkö elinkeinoelämän kanssa keskustelua koronan kehittymisestä ja varautumisesta tulevalle vuodelle, jotta toimijat osaavat varautua eri skenaarioihin? Wihonen kysyy.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihervasemmistohallitus heikentää teollisuuden kilpailukykyä – työttömyys kasvaa ja tuotanto siirtyy maihin, joissa on vakaampi toimintaympäristö

Immonen: Hallituksen puututtava rakenteelliseen korruptioon – ”Erityisesti vihreät ovat ongelma”

Jani Mäkelä EU-tukipaketista: maksamisessa kymmenien vuosien työ, Suomi ei missään tapauksessa tule hyötymään

Elomaa vaatii hallitukselta sinivalkoisempaa politiikkaa: Suomella ei ole varaa ajaa verottamalla ja vihreilemällä perusteollisuutta alas

Perussuomalaiset: Hallitus siirtää kaiken vastuun tuleville hallituksille – “Rahaa riittää kyllä jaettavaksi ideologisiin hankkeisiin, mutta vaikuttavat työllisyystoimet puuttuvat”

Perussuomalaiset: Ruokaravintoloiden rajoitukset perusteettomia ja kohtuuttomia – ministeri ei suostu erittelemään ruokaravintoloita yökerhoista

Perussuomalaiset: PS-esitys läpi – kuljetusala ja erilaiset ravintolatyypit huomioidaan vihdoinkin uusissa ravintolarajoituksissa

Wihonen: Koronatartuntojen määrä jatkanut kasvuaan – miten kausityöntekijöiden parissa esiintyvät tartuntatapaukset estetään?

Wihonen: Unohdettiinko vanhemmat yrittäjät kokonaan?
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.