

LEHTIKUVA
Wihonen: Viranomaisten suunnattava energiansa keskinäisestä nokittelusta taudin tukahduttamiseen
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen viranomaisten koronatiedottamisesta.
– Kun koronapandemiaa on nyt jatkunut vuoden päivät, ovat koronauutiset, -tiedotukset, -suositukset ja -rajoitukset tulleet osaksi kansalaisten jokapäiväistä elämää. Koronapandemian aikana on nähty monia käänteitä, välillä parempaan, välillä huonompaan suuntaan. Asia, joka on pysynyt samana, on viranomaisohjeistuksista aiheutunut hämmennys, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen.
Virkamiesten kapulakieli aiheuttaa koronaähkyä
– Kun koronatoimenpiteistä on pidetty toistakymmentä tiedotustilaisuutta, ei ole ihme, että kansalaisilla alkaa olla ”koronaähkyä”. Viranomaisten kapulakielellä antamia ohjeistuksia ei saada sisäistettyä, kun jo seuraavaa tiedotustilaisuutta ajetaan ulos. Hybridimalli, liikennevalomalli, kiihtymisvaihe, leviämisvaihe, koronan eri tasot, oikea-aikaisuus… Riittää työtä pysyä virkamiestermistön perässä.
Epäselvyyttä on ollut selvästi myös viranomaisten kesken. Viimeisimpänä esimerkkinä torstaina 18.2. viikoittaisessa STM:n ja THL:n tiedotuksessa THL suositti ravintoloiden sulkemista pääkaupunkiseudulla. Asiaa korjattiin nopeasti jälkikäteen ilmoittamalla mediassa, ettei toimia ole mahdollista tehdä lain puitteissa. Paikalla olleet STM:n edustajat eivät kuitenkaan vastanneet itse tiedotustilaisuudessa asiasta mitään, ja noottia annettiin ilmeisesti jälkikäteen.
Pitääkö olla huolissaan viranomaisten yhteistyöstä?
Wihonen toivoo selkeämpää viestintää:
– Kun kaikkien osapuolen tahtotilana on selättää koronapandemia ja estää tartuntojen leviämistä, niin kansalaisten on vaikea ymmärtää, miksi asioita täytyy vatvoa ensin mediassa, sitten neuvotteluissa ja tiedotustilaisuuksissa, ja lopullista päätöstä ja toimea saa odottaa viikkotolkulla.
Kirjallisessa kysymyksessään Wihonen kysyy, pitääkö kansalaisten olla huolissaan viranomaisten keskinäisestä työskentelystä, jos yhteisessä tiedotustilaisuudessa ei tiedetä lainkaan, mitä toinen osapuoli aikoo esittää. Wihonen kysyy myös, eikö viranomaisten ja hallituksen kesken käydä neuvotteluja koronatoimista sekä miten hallitus aikoo yhdessä terveys- ja aluehallintoviranomaisten kanssa parantaa viestintäänsä selkeämmäksi, yksinkertaisemmaksi ja tehokkaammaksi.
– Miten hallitus ja viranomaiset aikovat vastedes käyttää energiaansa taudin tukahduttamiseen ja tartuntojen leviämisen estämiseen keskinäisten nokittelujen sijaan? Wihonen haluaa tietää.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Wihonen: Mistä apua yritysten akuuttiin hätään?

Abit joutuivat luopumaan koronan takia penkkareista, mutta vihreät kuntavaaliehdokkaat ramppaavat edelleen kouluissa kampanjoimassa

Juvonen: Anestesialääkärin ja -hoitajan kamelin selkä katkesi – henkilöstöpulan ja väsymyksen juuret syvällä

Rantanen ihmeissään THL:n suosituksesta koronarokotevälin pidentämiseksi: ”Ylittää valmistajan ohjeet kaksinkertaisesti”

Perussuomalaiset kansanedustajat: Kaikki Suomeen saapuvat on testattava nyt eikä vasta huhtikuussa

Wihonen: Uudellamaalla koronatodistus ilmaiseksi, Pohjois-Savossa hinta toistasataa euroa – missä yhdenvertaisuus?

Wihonen: Viranomaisten keskinäinen yhteistyö ei näytä sujuvan

Wihonen: Testit kohdennettava sinne, missä tartuntoja eniten esiintyy
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.