Perussuomalaisten kansanedustajan Wille Rydmanin uutuuskirjassa Salaisuus jota ei ollut Rydman kertoo asemastaan aiemmassa puolueessaan kokoomuksessa 2020-luvun ensimmäisinä vuosina, taustoittaen välillä tarinaa myös aikaisempiin vaiheisiin ja vuosiin. Rydman paljastaa nyt myös syyt, miksi kokoomusjohdon linja julkisuudessa usein näyttäytyy ailahtelevana ja poukkoilevana.

Viime kesänä Wille Rydman ajautui myrskyn silmään Helsingin Sanomien julkaistua sensaatiohakuisen artikkelin, jossa esitettiin väitteitä Rydmanin suhteista nuoria naisia kohtaan. Viime elokuussa poliisi ilmoitti käynnistävänsä esitutkinnan artikkelin julkaisun johdosta.

Rydmanin juuri julkaisemassa kirjassa taustoitetaan laajasti myös Helsingin Sanomien jutun julkaisemisesta aiheutunutta kohua ja kokoomusjohdon suhtautumista asiaan.

Petteri Orpo pelkää epäonnistumisia

Kokoomuksessa aiemmin liki 20 vuotta vaikuttanut Rydman on kuvannut Petteri Orpon suunnistavan yleensä politiikassa harteillaan jatkuva pelko epäonnistumisesta.

Suomen Uutisten Mediaillassa tiistaina Rydman palasi viime kesän tapahtumiin ja kertoi, että Orpo osoitti johtajuuden puutetta heti sen jälkeen kun Helsingin Sanomien artikkeli oli julkaistu ja Rydman oli keskellä valtavaa julkista ryöpytystä.

– Orpo oli tuolloin kuin ajopuuna, ihmettelemässä mitä oikein tapahtuu. Tuolloin Orpo joutui kyselemään ympärillään olleilta ihmisiltä, mitä hänen siinä tilanteessa olisi pitänyt sanoa.

– Orpolla on ympärillään paljon ihmisiä, joista hän satunnaisesti valitsee, ketä milloinkin kuuntelee ja menee sen jälkeen kameroiden eteen kertomaan sen, mitä on milloinkin kuunnellut. Osittain tästä syystä kokoomuksen linja saattaa näyttäytyä epäloogisena ja poukkoilevana, Rydman kertoo

Toi maahanmuuttokritiikin kokoomukseen

Rydman kertoo, että Helsingin Sanomien kohujutusta liikkeelle lähteneen kohun jälkeen kokoomuksen riveistä ei juuri muutenkaan tullut hänelle tukea vaikeassa tilanteessa. Osasyyksi hän näkee sen, että kokoomuksen eduskuntaryhmä oli osin suhtautunut häneen hankalana tyyppinä.

– Puolueen toimijoista moni tyytyi siihen, että sai kivan luottamustehtävän, jossa odottaa parempaa aikaa ja tiukan paikan tullen on oltu hiljaa, mutta minulle sellainen rooli ei ole koskaan riittänyt, vaan olen tosissaan taistellut oikeaksi kokemieni asioiden puolesta, sanoo Rydman, joka on merkittävästi jo kokoomusvuosinaan tuonut esille maahanmuuttokriittistä näkökulmaa politiikkaan.

Ei alistunut painostuksen alle

Kansanedustajana Rydman ei suostunut alistumaan painostukseen ja hän myös sai omalla esimerkillään osan kokoomusedustajista vastustamaan EU-elvytyspakettia kesällä 2021.

– Olin siis ollut henkilökohtaisesti jo pitkään ongelma monelle kokoomuslaiselle. Mediakohun nähtiin olleen tuhannen taalan paikka päästä eroon ikävästä hahmosta. Senkään jälkeen kokoomuksen riveistä ei ole noussut esille ketään, joka olisi uskaltanut myöntää viime kesän tapahtumien olleen arvoton medianäytelmä, Rydman sanoo.

SUOMEN UUTISET