

Yle-pomot eivät halua keskustella nuorisolle rakentamansa vaalikoneen johdattelevasta ja punavihreää propagandaa tarjoavasta sisällöstä
Suomen Uutiset kysyi Yleisradiolta, miksi nuorille suunnattuun vaalikoneeseen on valittu toteuttamistapa, joka poikkeuksellisen voimakkaasti ohjaa kysymyksiin vastaajaa vastaamaan halutulla tavalla.
Suomen Uutiset kertoi viime viikolla Ylen nuorille suunnatusta vaalikoneesta, joka ei esitä kysymyksiä tavanomaiseen tapaan. Vaalibotiksi nimetty sovellus johdattelee ja tuputtaa poikkeuksellisen voimakkaasti vastaajalle valmista mielipidettä siitä, miten kysymyksiin pitäisi vastata.
Ennen kysymyksiin vastaamista Kioskin Vaalibotin käyttäjän silmille vyörytetään useiden minuuttien ajan vahvasti politisoitunutta, ohjaavaa argumentaatiota ja videosisältöä koskien muun muassa translakia ja ilmastonmuutosta. Tämän jälkeen käyttäjälle esitetään lopuksi kysymys, johon vastaamisessa Vaalibotti on ensin sisällöllään taivutellut käyttäjää haluamaansa suuntaan.
Epäasiallista vaalivaikuttamista
Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Ossi Tiihonen on jättänyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun vaalibotista.
– Nähdäkseni Vaalibotti on erittäin epäasiallista vaalivaikuttamista ja myös Ylestä säädetyn lain vastaista toimintaa. Pyydän Teitä kiirehtimään asian käsittelyssä, sillä vaaleihin on aikaa vain reilut kolme viikkoa, Tiihonen kirjoittaa kantelussa.
Ennen kantelun tekemistä Tiihonen oli antanut Yleisradiolle palautetta Vaalibotista. Tiihonen kertoo saaneensa vastauksena ”puuta heinää” -tyylistä argumentaatiota.
– On varmaan aika moni muukin valittanut asiasta, kun heillä on valmis vastausformaatti, Tiihonen kertoo Twitterissä.
Tukee vihervasemmiston agendaa
Vaalibotin käyttäjää ohjaava sisältö tukee vahvasti vihervasemmiston poliittista agendaa. Lopputulos ei ole täysin ongelmaton, sillä jo yleisradiolain mukaan Ylen tulee tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja.
Suomen Uutiset kysyi Yle-pomoilta nuorille suunnatun sovelluksen sisällöstä ja tavoitteista, mutta itse asiaan eli Vaalibotin sisällöllisiin ongelmiin ei saatu vastauksia.
Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan sisältöpäällikkö sekä eduskuntavaalien verkkotuottaja Ville Seuri ilmoittaa, ettei halua kommentoida Vaalibottia siitä syystä, että kyseessä on hänen mukaansa toisen Ylen sisäisen toimitusosaston eli Yle Kioskin tuote.
Näin siitä huolimatta, että Seuri nähtiin äskettäin Ylen aamu-tv:ssä esittelemässä Ylen vaalikoneita Vaalibotista vastuussa olevan Emmi Nuorgamin kanssa.
Kysymyksiin ei vastata
Yle Kioskin tuottaja Nora Kajantie ei hänkään suoraan vastaa kysymyksiin. Suomen Uutiset muun muassa halusi tietää, miksi nuorille suunnattuun vaalikoneeseen on valittu toteuttamistapa, joka poikkeuksellisen voimakkaasti tyrkyttää valmista mielipidettä siitä, miten kysymyksiin pitäisi vastata.
Kajantien mukaan Vaalibotin tarkoitus ei ole tuputtaa mitään vastaajille.
– Tarkoitus on ollut tehdä vaalikone, joka on lähestyttävä nuorille aikuisille. Vaalibotin videot taustoittavat tiettyjä kysymyksiä. Väitteet on tehty yhteistyössä Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen kanssa. Ne ovat samoja, joita Ylen varsinaisessa vaalikoneessa käsitellään, mutta niitä on vähemmän.
– Vaalikonekysymykset on laadittu yhdessä politiikan toimittajien, tutkijoiden ja riippumattomien asiantuntijoiden kanssa. Bottiin valitut teemat pohjautuvat aiheisiin, jotka kiinnostavat eniten 18–22-vuotiaita tutkimusten näkökulmasta, Kajantie selittää.
Kysyimme myös, millä tavalla johdattelevat kysymykset ja yksipuolinen asioiden esittely palvelevat Vaalibottia käyttävää henkilöä. Vastausta tähän kysymykseen ei saatu. Kajantie vain tyytyy toteamaan, että hänen mielestään kysymykset ja videot eivät pyri johdattelemaan vastaajia.
Vaalikoneen rakentajalla vihreä tausta
Vaalibottia mukana rakentamassa on ollut vihreissä pitkään vaikuttanut poliittinen toimija Emmi Nuorgam. Nuorgam on profiloitunut julkisuudessa sukupuoli- ja verkkovihakysymysten parissa. Vuonna 2017 hänet myös nimettiin vihreiden kuntavaaliehdokkaaksi 2017, joskin hän jätti lopulta vaalit väliin.
Suomen Uutiset kysyi, onko asiallista, että nuorille suunnattua vaalikonetta tekemään on valittu politisoitunut henkilö, jonka näkemykset myös heijastuvat lopputuloksessa. Yle-pomo Kajantien mukaan Nuorgam olisi ammattilainen ja sitoutunut journalistin ohjeisiin
– Hän on poliittisesti sitoutumaton.
Suomen Uutiset kysyi asiasta myös Nuorgamilta itseltään. Hän vakuuttaa ettei ole tällä hetkellä minkään puolueen jäsen.
– Olen aiemmin kuulunut kahteen puolueeseen, vihreisiin ja kokoomukseen. Vihreissä minut nimettiin kuntavaaliehdokkaaksi, mutta vetäydyin ehdokkuudesta enkä ollut vaaleissa ehdolla, Nuorgam sanoo.
Ylelle tutkimuksia tekevä Taloustutkimus vaikenee
Nuorgam ja Kajantie väistävät Suomen Uutisten kysymykset. Kysyimme vielä molemmilta, miksi Vaalibottia ei toteutettu sisällöltään neutraalimpana vaikka tiedossa oli jo etukäteen, että näin vahvasti politisoitunut sisältö nuorille suunnatussa vaalikoneessa herättää kritiikkiä.
– Halusimme tehdä vaalikoneen, joka käsittelee kohderyhmällemme tärkeitä teemoja ja helpottaa ehdokkaan löytämistä. Vaalikoneissa esitetään usein kysymyksiä, jotka eivät kiinnosta nuoria, joten me halusimme toimia eri tavalla. Emme halua aliarvioida nuoria aikuisia, vaan luotamme siihen, että he osaavat tehdä omiin mielipiteisiinsä ja arvoihinsa perustuvia ratkaisuja, Nuorgam esittää.
Yleisesti tiedetään, että sisältöä ohjaamalla ja kysymyksiä hiomalla erilaisten kyselyjen ja tutkimusten lopputuloksia voidaan ohjata haluttuun suuntaan. Tämän vuoksi kysyimme myös Taloustutkimus Oy:n tutkimusjohtajilta Ylen Vaalibotin toteutuksesta.
Tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo Suomen Uutisille, ettei Taloustutkimus kommentoi asiaa.
Taloustutkimus Oy:n omistaa kansanedustaja Eero Lehti (kok.) ja Yle on Taloustutkimuksen merkittävä asiakas. Taloustutkimus muun muassa toteuttaa Ylelle kuukausittaisen puoluekannatuskyselyn.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Nora Kajantie Ville Seuri Vaalibotti Ossi Tiihonen punavihreää vaalivaikuttamista Emmi Nuorgam Yle Kioski Taloustutkimus politiikka Yle vihreät perussuomalaiset Kokoomus nuoret
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yle Kioskin johdatteleva vaalikone on läpimätä – vihreän aktiivin johdolla kyhättiin sakeinta puppua, mitä suomalaisten vaalikoneiden historiassa on koskaan nähty

Yle Kioskin tökerö vaalikone oli PS-nuorille liikaa: On selvitettävä, miksi näin puolueellinen ja manipuloiva vaalikone on alun perin tehty

Ronkainen: Vaalivaikuttamisesta huolestunut Yle lankesi omaan ansaansa – ”Päätoimittajan kannattaisi lopettaa ufojen bongailu ja keskittyä johtamiseen”

Yliopistonlehtori moittii ankarasti Yle Kioskin nuorille suunnattua vaalikonetta: ”Räikeintä propagandaa, mitä olen Suomessa ennen vaaleja nähnyt”

Kun virheistä ei vain opita – HS uusii vihreitä roimasti suosivan höpögallupin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää