Ylen aamu tarjoili Vantaan tapahtumien syvästi järkyttämille suomalaisille eriskummallista katsottavaa.

Yleisradio oli pyytänyt studioonsa muusikko Samae Koskisen. Aamu-tvn juontaja Sanna Savikko tenttasi muusikko Koskista tämän tuoresta natsismia käsittelevästä kappaleesta.

Koskinen soimaa lähetyksessä hallituksen ministereitä erittäin rajulla tavalla. Hän kutsuu heitä muun muassa ”lapsuuden elokuvan roistoiksi”, ”natseiksi” ja ”ultimaaliseksi pahaksi”.

Toisaalta haastattelunsa loppupuolella hän vaikutti olevan syvästi pahoillaan siitä, että ihmisistä puhutaan nykyään ikävästi.

”Nyt on normaalia olla natsi”, toistelevat muusikko Koskinen ja toimittaja Savikko yhdessä. Toimittaja ei puolella sanallakaan haasta rajulla tavalla puhuvaa muusikkoa, vaan myötäelää ja nyökkäilee tämän näkemyksille.

Samainen Yle aamu viittaa useissa kohdissa suomalaisten ministereiden tai ministeriöiden toimiin Vantaan kouluampumisen jälkeisenä päivänä. Ohjelmassa kerrotaan muun muassa siitä, miten sisäministeriö järjestää suruliputuksen sekä ulkoministeri Elina Valtosen matkasta Naton ulkoministeriökokoukseen. Hetken päästä Yleisradio käyttää kymmenen minuuttia lähetysaikaa kertoakseen, että ministerit ovat ”natseja” ja ”lapsuuden elokuvien roistoja”. Vaikutelma on syvästi omituinen ja vähintäänkin tilannetajuton.

Lyhennelmä Yle aamun lähetyksestä täällä:

Muusikot voivat luonnollisesti tehdä kappaleita valitsemistaan aiheesta, mutta törkeän kielenkäytön nostaminen massiiviseen mediajulkisuuteen on Ylen toimitukselta aktiivinen valinta.

Yle aamun vastaava päätoimittaja on Jouko Jokinen.

SUOMEN UUTISET