

MATTI MATIKAINEN
Yle väheksyy Suojelupoliisin uhka-arviota terrorismista – Raatikainen: Ylessäkö muka parempaa tietoa, katsokoon peiliin!
Suojelupoliisin (Supo) tuoreen vuosikirjan julkistamistilaisuuden yhteydessä Supon päällikkö Antti Pelttari totesi eilen, kuinka terrorismin uhka-arvio Suomessa on pysynyt korkealla tasolla. Ylen mukaan Supo pyrkii tiedotuksella vain turvaamaan rahoitustaan.
Supo-päällikkö Pelttarin mukaan toistaiseksi ei ole näkyvissä merkkejä, joiden mukaan uhkataso olisi laskemassa. Esimerkiksi tällä hetkellä Supolla on erityisseurannassa 370 henkilöä, jotka ovat matkustaneet Lähi-idän konfliktialueille.
Tällaisten Supon seurannassa olevien kohdehenkilöiden määrä on vuodesta 2012 lähtien noussut voimakkaasti, vuosi sitten tällaisten seurannassa olevien henkilöiden määrä oli 300.
Vuosikirjan julkistamistilaisuudessa Supo varoitti myös toisesta Suomeen kohdistuvasta uhasta, eli vieraiden valtioiden kyberhyökkäyksistä.
Yle väheksyy Supon arviota
Eipä aikaakaan, kun valtamedia ryhtyi vastatoimiin pyrkien kumoamaan Supon esittämiä tietoja. Yleisradio julkaisi verkkosivullaan ”analyysiksi” nimetyn kirjoituksen, jossa Supon uhka-arviota vähätellään.
Ylen mukaan Supo ”tarkoituksellisesti nostaa esille huolestuttavia asioita, vaikka turvallisuustilanteessa ei tapahdu dramaattisia muutoksia.”
Yle esittää, kuinka Supon motiivi korostaa terroriuhkaa olisi siinä, että Supo pyrkii vain turvaamaan toimintansa rahoituksen juuri ennen hallituksen kehysriiheä. Yle arvelee myös Supon pyrkivän edistämään eduskunnan käsittelyssä olevaa tiedustelulakipakettia, joka samalla kasvattaa Supon toimivaltaa.
Erikoista verorahoilla toimivalta laitokselta
Perussuomalaisten poliisitaustainen kansanedustaja Mika Raatikainen ihmettelee, kuinka Yle voi vähätellä sitä, että Supo kertoo terroriuhan olevan Suomessa korkealla tasolla.
– Tämä on siis verorahoituksella toimivan mediatalon näkemys, samalla viikolla kun Suomessa alkoi ensimmäisen Suomeen kohdistuneen terrori-iskun oikeudenkäynti.
– Ylessä tuskin on paljonkaan varaa arvioida sitä, mitä Supo kertoo. Tiedän sen, että Supon esittämät arviot perustuvat todellisuuteen, joten tiedot ovat faktapohjaisia. Raatikainen sanoo.
Hän ihmettelee, miksei Ylelle kelpaa uutiseksi se, että terroriuhka on Suomessa pysynyt korkealla tasolla.
– Ylen toiminta ja uutisointi vaikuttaa tarkoitushakuiselta. Tuskinpa Ylessä on terroriuhasta parempaa tietoa kuin Supolla. Tai jos Ylessä on tällaista parempaa tietoa, niin se olisi syytä näyttää tässä yhteydessä, Raatikainen toteaa.
”Suurin osa toimittajista vihervasemmistolaisia”
Myös kansanedustaja Jari Ronkainen moittii blogissaan Ylen vähättelevää suhtautumista Supon tiedotukseen.
– Supon varoitusten todellisiksi tarkoitusperiksi keksitään rahoituksen varmistaminen tai tiedustelulain edistäminen. Ilmeisesti aito huoli kansalaisten turvallisuudesta ei voi olla tosiasiallinen syy.
Raatikainen sanoo, että Ylessä olisi ”peiliin katsomisen paikka”.
– Tämä on tyypillistä uutisointia Yleltä. En tiedä, miksi heillä on tällainen asenne. Tosin yllättävää se ei ole, kun tiedämme, että suurin osa toimittajista on vihervasemmistolaisia.
– Mitkä Ylen intressit ovat, ja mitä tarkoitusta he pyrkivät edistämään? Ylessä tuskin kannattaa arvioida Supon rahoitusta, kun Yle itse toimii täysin verovaroilla. Mutta Ylellä ei kuitenkaan ole minkäänlaisia velvollisuuksia ketään kohtaan, toisin kuin Supolla on, Raatikainen sanoo.
Tiedustelulainsäädännön edistämiseen Raatikainen sinänsä suhtautuu myönteisesti.
– Kyseessä on tarpeellinen uudistus, joten sitä parempi mitä aikaisemmin kokonaisuus saadaan valmiiksi.
ILKKA JANHUNEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ronkainen: Terrorismin uhka todellinen median vähättelystä huolimatta – ”Ylen toimittajan analyysi sai vereni kiehumaan”

Immonen: Ulkomaalaislain toimeenpanon hankaloittamisen loputtava

Tavio tiedustelulakikeskustelussa: Suomen turvallisuus ei parane, jos nykyisenlainen massamaahanmuutto Lähi-Idästä ja Afrikasta jatkuu

Tavio: Tiedustelun lisääminen ei riitä terrorismia vastaan – ”Potentiaalinen terroristi käännytettävä jo rajalla”

Yle valitsi uuden toimitusjohtajansa kaikessa hiljaisuudessa: Merja Ylä-Anttilasta tulee aviomiehensä pomo

Niikko: ”On Suomen edun vastaista olla ottamatta säilöön edes vaaralliseksi luokiteltuja henkilöitä”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja: Ylen ohjelmat maksukortin taakse – ”Ne maksavat, jotka haluavat katsoa ja muut vapautetaan kaikista maksuista”

Perussuomalaisten Meri esitti Yle-veron poistoa, demarikansanedustaja älähti – vetoaa sananvapauden kaventumiseen
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.