

LEHTIKUVA
Zuckerberg myöntää Bidenin hallinnon painostaneen Facebookia sensuuriin
Facebookia pyörittävän Meta-yhtiön toimitusjohtaja Mark Zuckerberg myöntää yrityksensä harjoittaneen perusteetonta sensuuria presidentti Bidenin hallinnon painostuksesta. Bidenin pojan korruptioepäilyjä koskevat jutut sensuroitiin "Venäjän disinformaationa", vaikka ne perustuivat tosiasioihin. Zuckerberg myöntää nyt Facebookin tehneen väärin.
Yhdysvaltain edustajainhuoneen lakivaliokunta on ryhtynyt tutkimaan somejättien harjoittamaa sensuuria. Mark Zuckerberg on vastineena tähän tutkintaan lähettänyt lakivaliokunnalle kirjeen, jossa hän myöntää Facebookin harjoittaneen sensuuria presidentti Bidenin hallinnon painostuksesta. Zuckerbergin johtama Meta-yhtiö omistaa muun muassa Facebookin ja Instagramin.
Edustajainhuoneen lakivaliokunnan republikaanit julkaisivat Zuckerbergin lähettämän kirjeen, jota he pitävät ”suurena voittona sananvapaudelle”. Republikaanien mukaan ”Mark Zuckerberg myönsi juuri kolme asiaa:
1. Bidenin-Harrisin hallinto ’painosti’ Facebookia sensuroimaan amerikkalaisia.
2. Facebook sensuroi amerikkalaisia.
3. Facebook pyrki vaientamaan Hunter Bidenin läppärin tiedoista nousseen kohun.”
Suomen Uutiset kertoi lokakuussa 2020 miten New York Postin juttu Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin kytköksistä ukrainalaiseen liikemieheen estettiin Facebookissa ja Twitterissä. Tämä tapahtui juuri Yhdysvaltain edellisten presidentinvaalien alla.
”Bidenin hallinnon korkeat virkamiehet painostivat”
Kirjeessään lakivaliokunnalle Zuckerberg myöntää, että ”Bidenin hallinnon korkeat virkamiehet – Valkoinen talon mukaan lukien – toistuvasti painostivat” Meta-yhtiötä sensuroimaan koronavirukseen liittyvää sisältöä vuonna 2021. Poistettavaksi vaadittu sisältö sisälsi myös ”huumoria ja satiiria”.
– Hallituksen harjoittama painostus oli vääryys, Zuckerberg kirjoitti. Kadun, että emme tuoneet asiaa esille aiemmin.
– Teimme [sensuuri]päätöksiä, joita emme jälkikäteen katsoen ja uuden tiedon valossa tekisi enää tänä päivänä.
Bidenin pojan liiketoimista kertonut juttu sensuroitiin
Mark Zuckerberg myöntää myös, että Hunter Bidenia käsitelleiden juttujen sensuroiminen oli virhe. Hänen mukaansa Meta oli saanut FBI:ltä etukäteisvaroituksen ”mahdollisesta Venäjän disinformaatio-operaatiosta”, joka koski Bidenin sukua ja ukrainalaista energiajätti Burismaa, jonka hallituksessa Hunter Biden tuolloin istui.
Zuckerberg kirjoittaa, että myöhemmin on tullut selväksi, että korruptioväitteitä sisältänyt jutti ei ollutkaan Venäjän disinformaatiota, joten sitä ei olisi pitänyt sensuroida. Hän vakuuttaa lakivaliokunnalle, että vastaavaa sensurointia ei tule jatkossa tapahtumaan.
Myös Twitter oli mukana sensuroimassa
Facebookin toimitusjohtaja Zuckerberg jättää kuitenkin mainitsematta, että ainakin kolme Facebookin työntekijää osallistui kaksi kuukautta kohujuttua aiemmin pidettyyn koulutukseen, jossa somejättien ja lehdistön edustajille opetettiin vaihe vaiheelta, miten Hunter Bidenia koskevaan tietovuotoon tulisi vastata.
Tieto kyseisestä koulutuksesta tuli esille sen jälkeen, kun Elon Musk osti Twitterin ja julkisti suuren määrän Twitterin sisäistä kirjeenvaihtoa. Kuten Suomen Uutiset kertoi jutussaan vuonna 2022, FBI maksoi Twitterin työntekijöille mielipidevaikuttamisesta 3,5 miljoonaa dollaria ja sai yhtiön sensuroimaan Bideniin liittyvän paljastusjutun aivan vaalien alla “venäläisenä disinformaationa”, vaikka juttu perustui faktoihin.
Vaalivaikuttamista?
Edellisissä presidentinvaaleissa Zuckerberg käytti yli 400 miljoonaa dollaria paikallisten vaalijärjestelyjen tukemiseen. Republikaanien mielestä nämä rahat menivät pääasiassa demokraattien hyväksi ja olivat vaalivaikuttamista. Zuckerberg kertoo haluavansa olla puolueeton, joten näissä vaaleissa hän ei tule tekemään vastaavaa lahjoitusta.
Presidenttiehdokas Donald Trump pitää Zuckerbergin paljastuksia osoituksena siitä, että somejätit pyrkivät vaikuttamaan edellisten vaalien tulokseen Bidenin hallinnon painostuksesta. Elon Muskin mielestä kuulostaa siltä, että perustuslain takaamaa sananvapautta on rikottu.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- X Burisma some-alustat Meta Hunter Biden Covid-19 disinformaatio koronavirus Joe Biden nettisensuuri Mark Zuckerberg Instagram Yhdysvaltain presidentinvaalit Elon Musk Facebook Donald Trump Sensuuri Twitter Sananvapaus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Internet-jättien monopolivalta huolestuttaa viestinnän asiantuntijoita

Musk julkaisi todisteet Twitterin puolueellisuudesta presidentinvaalien alla – lisäpaljastuksia tulossa

Jopa CNN myöntää: Bidenin henkisten kykyjen heikkenemisestä olisi voitu raportoida paremminkin

Trumpin bannaaminen ei riittänyt – demokraatit vaativat aina vain lisää somesensuuria
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää