Puheenjohtajat Antti Rinne (sd.), Ville Niinistö (vihr.) ja joukko muita politiikan ja median vaikuttajia kieltäytyivät tänään kutsusta perussuomalaisten puoluetoimistolle. Matti Putkonen oli esittänyt heille kutsun viime perjantain Pressiklubi-ohjelmassa. Kansanedustaja Olli Immonen kommentoi vieraiden kieltäytymistä Suomen Uutisille seuraavasti:

Ikävää, että tilaisuus peruuntuu. Tilaisuudessa olisi voitu yhdessä murtaa ennakkoluuloja ja tervehdyttää tulehtunutta keskusteluilmapiiriä. Väärinkäsityksiä olisi voitu oikaista.

Monet kutsusta kieltäytyneet kävivät äskettäin osoittamassa mieltään puoluekokouspaikassamme Turussa. Heillä olisi ollut nyt ainutlaatuinen tilaisuus selvittää, ovatko heidän huolensa aiheellisia.

On selvää, että monet perussuomalaiset näkevät maahanmuuttoasiat erilaisesta katsantokannasta kuin kutsumme hylänneet. Mutta vaikka yhteiskunnassa käydäänkin nyt erittäin kiihkeää keskustelua maahanmuutosta, olisi ollut tärkeää työstää kipukohtia yhteisen pöydän ääressä. Jos poliitikot osoittavat esimerkillään, ettei asioista voida edes keskustella, annetaan kansalaisille kovin huono signaali.

Olisi olennaista pitää keskusteluyhteys avoimena. Nyt ei ole poteroihin jämähtämisen paikka.

Monet kutsusta kieltäytyneet ovat puhuneet monisanaisesti erilaisuuden ymmärtämisestä, kulttuurien kohtaamisesta ja sillanrakentamisesta. Yleensä näillä käsitteillä tarkoitetaan kansakuntien välisiä kohtaamisia. Mutta kuten viime aikoina on nähty, samat asiat ovat tarpeen myös kansakuntien sisällä. Kaikkeen tähän olisi nyt tarjoutunut hyvä tilaisuus. Se valitettavasti menetettiin.

Onneksi oppositiopuolueiden riveissä on edelleen heitä, jotka uskovat keskustelun voimaan. Annan tunnustusta SDP:n Nasima Razmyarille, joka kommentoi aiemmin näin: ”Itse aloitan hakeutumalla eduskunnassa syksyllä entistä useammin perussuomalaisten kahvipöytiin. Mitä jos sovittaisiin, että vihaisten verkkostatusten sijaan juteltaisiin.”

Arvostan sitä, että pakolaistaustainen SDP:n kansanedustaja tekee tällaisen hienon eleen. On harmi, etteivät muut tarttuneet hänen esimerkkiinsä.

Jos keskustelutilaisuus olisi pidetty, olisin kertonut vieraillemme, etten hyväksy rasismia. Kannatan sen sijaan isänmaallisuutta. Olisin mielelläni kertonut heille, mistä isänmaallisuudessa on kyse ja mistä siinä ei ole kyse.

SUOMEN UUTISET