Noin kaksi vuotta sitten EU aloitti operaatio Sofian, jonka tavoitteena on vankistaa kaaottisessa tilassa olevan Libyan vajaatehoista rannikkovartiostoa. Ensimmäiset EU-rahoilla koulutetut libyalaiset rajaviranomaiset ovat valmistuneet hiljattain. EU:n tavoitteena on vähentää Välimerellä toimivaa ihmissalakuljetusta ja kohtalokkaita havereita. Tavoite voi kuitenkin jäädä täyttymättä, ja pahimmillaan jopa pahentaa Välimeren kriisiä, Politico-lehti kirjoittaa.

Ihmisoikeusjärjestöjen mielestä libyalaiset rajaviranomaiset eivät välttämättä toimi asianmukaisesti. Järjestöjen huolena ovat rehottava korruptio sekä rikollisten ja terroristien soluttautumiset. Riippumattomasti vahvistamattomien väitteiden mukaan Libyan viranomaiset olisivat pahoinpidelleet matkaajia. Toisen väitteen mukaan ihmissalakuljettajat voivat jatkaa toimintaansa lahjomalla rajaviranomaisia.

Libyan rannikkovartioston johtaja Reda Issa näkee tulevaisuuden kuitenkin valoisampana. Hän kertoo kalustotarpeen olevan suurta. 25 EU-maata on luvannut toimittaa libyalaisille 5 alusta ja 6 helikopteria. Suomi on mukana operaatio Sofiassa.

Henri Alakylä