Sebastian Tynkkysen (ps.) tiukoista maahanmuuttopoliittisista näkemyksistä kiihtyneen keskustelun tähän mennessä erikoisin välihuuto kuultiin Iltalehden politiikan toimituksen Tommi Parkkoselta.

Tynkkysen räväköistä lausunnoista äimistynyt Parkkonen yritti palauttaa kiihkeänä vellovaa keskustelua takaisin rauhallisiin uomiinsa twiittaamalla: ”Persut ovat analfabeetteja imbesillejä, jotka sikiävät sekkujensa kanssa. #eipidäollaherkkähipiäinen”.

Runsaasti sivistyssanoja sisältävä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä lähetetty twiitti avautuu paremmin, jos monimutkaiset sivistyssanat puretaan suomen kielelle. Imbesilli tarkoittaa älyllistä kehitysvammaisuutta sekä noin 35-49 pisteen älykkyysosamäärää. Puhekielessä termiä käytetään halventavana, kehitysvammaista ihmistä tarkoittavana haukkumasanana.

Analfabeetti puolestaan tarkoittaa luku- ja kirjoitustaidottomuutta.

Twiittiä seuranneessa verkkokeskustelussa useammat henkilöt hämmästelivät jälkikäteen, miksi Iltalehden politiikan toimittaja kirjoittaa kirjoitustaidottomuuden yhteydessä ”sekkujen kanssa sikiämisestä”, mutta tällä lienee ollut vakaa, mahdollisesti ironinen tarkoituksensa.

Herkkähipiäisyydellä toimittaja puolestaan viittaa kansanedustaja Kike Elomaan (ps.) pohdintoihin siitä, onko eduskuntapuolueiden ryhmäpuheenjohtajien arvovallan mukaista alkaa suitsia Oulun kaupungista varavaltuutetuksi ponnistaneen Sebastian Tynkkysen facebook-kirjoituksia. ”Ei pitäisi olla niin herkkähipiäinen. Itse kunkin pitäisi myös sietää asioita”, Elomaa muistutti.

Kun Parkkosen kiistanalaisesta twiitistä oli kulunut tunti, hän lähetti maailman kansalaisten arvioitavaksi uuden twiitin. Siinä todettiin: ”minua on ohjeistettu/kielletty twiittaamasta öisin, koska ______, joten en sano että _________ on ihan ________ ja ________ #ennakkosensuuri”.

Tässä jonkin verran kryptisessä tekstissä Parkkonen antaa ymmärtää, että Iltalehti olisi kieltänyt häntä twiittaamasta yöaikaan. Tämä on erikoista, sillä lehti on vastikään julkisessa kannanotossaan muistuttanut, ettei se salli journalistien vaientamista painostamalla.

Iltalehden isällisen vakaa pääkirjoitustoimittaja Jyrki Vesikansa toisaalta harmitteli äskettäin sitä, miten kylähullut ja väärin kohdellut nerot suoltavat tekstejään verkkoon kaikkina vuorokauden aikoina.

Laajaa sananvapautta kannattava Suomen Uutiset esittää toiveensa siitä, ettei suomalaisia journalisteja vaiennettaisi Alma Median omistamassa Iltalehdessä tai muissakaan mediataloissa, vaikkeivät heidän pohdintansa kaikkina vuorokauden aikoina aivan tikkataulun keskelle osuisikaan. Näinä vaikeina aikoina itse kunkin tunteet ovat välillä pinnassa, ja näppäimistöiltä saattaa singahtaa maailmalle materiaalia, jota ei ole aivan loppuun saakka harkittu. Kuten tässä nähty esimerkki osoittaa, ammattitoimittajat eivät ole sen paremmin turvassa tältä ilmiöltä kuin muutkaan.

Suomen Uutisten toimitus jää seuraamaan tilannetta, joka epäilemättä kehittyy tulevien päivien aikana.

Lisäys 28.7.2016 klo 12:37 – Ohessa Tommi Parkkosen kirjoittama vastine.

Matias Turkkila

Tagit