VASTINE | Ohessa Iltalehden toimittajan Tommi Parkkosen vastine Suomen Uutisten eilen julkaisemaan juttuun.

Suomen Uutiset -verkkolehden sekä Perussuomalainen-lehden päätoimittaja Matias Turkkila oli tehnyt eräästä twiitistäni artikkelin, jonka uskon kirjoitetun yhtä kieli poskessa kuin sen kohteena olleen alkuperäisen twiitin.

Itse jutusta minulla ei ole mitään huomautettavaa tai moitittavaa. Mutta koska Matias oli kaivanut esiin sivistyssanakirjan, ajattelin minäkin plarata sieltä esiin muutaman sanan. Tai no, laiskana lomalaisena käytän nopeammin kaikkien toimittajien tietoraamattua Wikipediaa:

Ironia eli epäsuora iva on huumorin laji. Sanallinen ironia on ilmaisumuoto, jossa todellinen merkitys ja käytetyt sanat ovat ristiriidassa. Ironiaan sisältyy ajatus siitä, että asiat eivät ole sitä, miltä ne näyttävät tai mitä niiden väitetään olevan. Ironia on tyypillisesti tilannesidonnaista eikä ironia sen vuoksi paljastu ellei ymmärrä asiayhteyttä.”

Sarkasmi on purevaa ivaa tai purevan ivallinen ilmaus. Se on sanallista ironiaa, joka on tarkoituksellista, peittelemätöntä ja yleensä loukkaavaksi tarkoitettua. Sarkasmilla ilmaistaan kielteistä ja arvostelevaa asennetta tiettyjä henkilöitä tai tapahtumia kohtaan.”

Matiaksen esiin nostama twiittini oli noita molempia.

Myönnän, että ironian ja sarkasmin harrastaminen on delikaatti (tuokin sana löytyy sivistyssanakirjasta) taitolaji, ja selkeästi tässä tapauksessa joko kirjoittaja tai osa lukijoista ei ole sen suhteen onnistunut. Joten luonnollisesti, jos joku on twiitistäni aidosti loukkaantunut ja mielensä pahoittanut, pyydän vilpittömästi – ilman ironiaa ja sarkasmia – anteeksi.

Täsmennettäköön kuitenkin, että en – toisin kuin Matias kirjoittaa – ollut äimistynyt persunuorten puheenjohtajan Sebastian Tynkkysen ”räväköistä maahanmuuttopoliittista lausunnoista”. Niissä ei ole minulle mitään uutta.

Sen sijaan puutuin kansanedustaja Kike Elomaan (ps) vähättelevään ”ei pitäisi olla niin herkkähipiäinen” -lausuntoon Helsingin Sanomien artikkelissa, jossa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kaikkonen nosti esiin myös monien perussuomalaisten kansanedustajien viime aikojen kirjoitukset.

Elomaa totesi lisäksi, että ”itse kunkin pitäisi myös sietää asioita”.

Ajattelinkin kokeilla, miten persujen oma hipiä kestää ja miten (alatyylistä) arvostelua siedetään. No, se selvisi hyvin pian.

Olin kuitenkin twiittiä kirjoittaessani ainakin 92-prosenttisen varma, että sen lopussa ollut hashtag #eipidäollaherkkähipiäinen olisi selventänyt lyhyen tömäyksen sarkastisen luonteen. Olin väärässä.

Twiittini kieliasu ei eronnut millään tavalla siitä, miten monet persut kirjoittavat maahanmuuttajista, homoseksuaaleista, vasemmistolaisista, polkupyöräilijöistä tai vaikkapa meistä stadilaisista.

Lopuksi vielä yksi kommentti Matiaksen kirjoituksesta. Twiittini leimaaminen otsikossa koko Alma Median näkemykseksi on yhtä relevantti (sivistyss…) kuin yksittäisen persun twiitin leimaaminen Suomen hallituksen viralliseksi kannaksi.

Ystävällisin terveisin,

Tommi Parkkonen
Politiikan toimittaja
Iltalehti

PS (joka ei tällä kertaa tarkoita perussuomalaisia, vaan post scriptumia): Matias oli liittänyt juttuunsa toisenkin twiittini ja teki siitä johtopäätöksiä, jotka kuitenkin joudun kumoamaan. Yöllisistä twiittailuista on minulle motkottanut ex-vaimoni, ei työnantajani.