Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt esitutkinnan aloitettavaksi kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) viisitoista vuotta sitten Luther-säätiön julkaisemasta kirjoituksesta. Epäilty rikos on kiihottaminen kansaryhmää vastaan.

Valtakunnansyyttäjä esitti, että kyse on jatketusta rikoksesta niin kauan kun rikollinen materiaali on internetissä saatavilla.

Syyttäjän määräys herättää väistämättä kysymyksen myös kaikesta muusta 2011 tehdyn lakimuutoksen jälkeen mahdollisesti rikolliseksi muuttuneesta materiaalista. Poliisin ja syyttäjien tulisi tietenkin puuttua tasapuolisesti kaikkeen rikolliseen aineistoon.

Huomio kiinnittyy erityisesti vanhojen tv-sketsien rikosluontoisuuteen. On selvää, että nettiin päätyneillä sketseillä on moninkertainen määrä katsojia verrattuna vuosien takaiseen teologiseen pamflettiin. Sen lukijat lienevät ennen kohua olleet laskettavissa yhden käden sormilla. Etusijalla tulisi siis varmaankin olla juuri kaikkein levinnein ja siksi haitallisin materiaali.

Putous-sketsihahmo, thaimaalaisnaista esittävä Sui-Hing (Iina Kuustonen), lienee yksi Suomen televisiohistorian julmimmista ja irvokkaimmista karikatyyreistä. Sui Hing esitetään vähä-älyisenä prostituoituna. Siihen verrattuna joidenkin sketsien romani- ja saamelaishahmot näyttävät vain hyväntahtoiselta hupsuttelulta. Sui Hing on loukkaava myös siinä mielessä, että siinä pilkanteko kohdistui Suomessa pieneen ja tunnistettavaan vähemmistöryhmään. Se on myös niin tuore, että laki oli jo valmisteilla, kun hahmoa esitettiin Putouksessa. Sui Hingin tekijöitä syytettäessä oikeusvaltioon kuuluvaa takautuvan lainsäädännön kieltoa tarvitsisi siis loukata vain vähäsen.

Kiinnostava kysymys on se, pitäisikö syytteeseen asettaa näyttelijän lisäksi koko tuotantotiimi käsikirjoittajineen, tuottajineen, ohjaajineen ja niin edelleen. Vai pitäisikö sittenkin ensin tutkia ne pari tuhatta unohdettua, mutta kenties edelleen ajankohtaista vihjettä lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista?

Thaimaalaisnaisten potkimiseen voi tutustua Tubessa:

Hämmästyttävää kyllä, MTV:n uutistoimitus on jopa haastatellut hahmoa.

-”Maybe me like money, me like men”, Sui-Hingin kerrotaan sanoneen.

SUOMEN UUTISET