Saksan hallituspuolueiden välinen kiista rajavartioinnin tiukentamisesta näyttää päättyneen vesitettyyn kompromissiin, mutta käytännön kokemukset Euroopassa matkustamisesta kertovat, että Angela Merkelin pelkäämä ketjureaktio on jo alkanut: maa toisensa jälkeen pyrkii sulkemaan rajansa asiattomilta tulijoilta. Sosiaalisessa mediassa laajalle levinneessä perheenisän kirjoituksessa pohditaan, miten lapsiperheiden olisi nyt sitten tarkoitus reissata vapaan liikkuvuuden Euroopassa.

Harri Salonen kertoo Facebook-päivityksessään, että Schengenin sopimus näyttää lakanneen olemasta voimassa ja rajat menneet niin sanotusti kiinni muualla Euroopassa – paitsi ei Suomessa.

– Tuli juurikin tehtyä pojan kanssa pariviikkoinen automatka Eurooppaan, Salonen kertoo. Matka ulottui aina Itävaltaan asti ja jokaisella rajalla oli käynnissä valvonta, passintarkistus, tai ainakin laittomia siirtolaisia perkaava etninen profilointi. Luonnollisesti rajavalvonta näillä rajoilla kohdistui käytännössä vain pohjoiseen päin kulkevaan liikenteeseen juurikin näiden laittomien siirtolaisten takia.

Tanskan ja Ruotsin välisellä rajalla oli Ruotsin puolella käynnissä ihan opasteidenkin mukaan passintarkastus.

– Tosin kummallakin kerralla poliisimies teki kohdallamme vain positiivisen etnisen profiloinnin: luki automme matkustajien vaaleat pohjoismaiset naamakertoimet ja viittoi eteenpäin.

Myös Itävallan ja Saksan välisellä rajalla oli täysimittainen rajavalvonta käynnissä.

– Ylitimme tuonkin rajan kahdesti pohjoiseen päin ja molemmilla kerroilla ohitimme rajalinjalla konetuliaseellakin varustautuneiden poliisimiesten valvovat silmät ryömintävauhtia. Molemmilla kerroilla vaihdettiin katseita ja viitottiin meidät eteenpäin, kun vastaavasti joitakin muita autoja näytettiin pysäytettävän tarkempaa tarkastusta varten.

Rajatarkastusta joutui odottamaan ennen rajaa Itävallan puolella A10-moottoritiellä madellen yli tunnin ajan.

Tanska pysäyttää jokaisen tulijan

Ylivoimaisesti tiukinta rajavalvonta tuntui Salosen mukaan olevan Saksan ja Tanskan välisellä rajalla pohjoiseen päin mennessä.

– Tanskassahan kiellettiin vastikään musliminaisilta burkhatkin julkisilla paikoilla, ja valvonta rajalla tuntui sen mukaiselta, yhtä jämäkältä. Täällä pysäytettiin jokaikinen auto ja vaadittiin paperit jokaikiseltä.

– Omalla kohdalla edes ajokortti ei kelvannut todisteeksi henkilöllisyydestä, vain passi tai ID-kortti, Salonen kirjoittaa. Myös alakouluikäiseltä pojaltanikin vaadittiin omaa passia tai henkilötodistusta, ja kun sellaista ei ollut matkassa, syntyi siitä vähän härdelliä. Ensin keskusteltiin Schengenistä ja EU-kansalaisten vapaasta liikkuvuudesta. Tähän tanskalainen poliisimies totesi, että Schengenin sopimus ei ole enää voimassa ja rajat ovat kiinni siirtolaisten takia. Ja hän puhui nimeen omaan siirtolaisista (”immigrants”), ei pakolaisista.

– Rajavalvonta oli niinkin tiukkaa, että poikani papereiden puuttumattomuudesta nämä poliisit kävivät porukalla pitämässä möötten omassa toimistossaan, ennen kuin tulivat laskemaan meidät läpi todeten samalla, että seuraavalla kerralla pitää lapsellakin olla omat paperit.

– Poikakin ihmetteli minulle tuota touhua, miksi meitä tarkastetaan näin vaikka olemme ”Ee Uussa”. Koulun yhteiskuntaopetus lienee mennyt pojan kohdalla vanhaksi juuri sillä hetkellä.

Vain Hölmölä ei vahdi rajojaan

Automatkailijat palasivat Suomeen Viron kautta laivalla.

– Virossa taas kyseltiin papereita, mutta Helsingin satamassa ei ollut ”vastassa” ketään, eikä ketään näyttänyt kiinnostavan ketä maahan saapuu. Tuli tunne, että nyt on saapunut takaisin hölmölään, Juha Sipilän Hölmölään, Salonen kirjoittaa.

Salonen arvostelee kovin sanoin Juha Sipilän toimintaa ”Angela Merkelin pikku apulaisena”, joka antaa puheissaan ymmärtää, että rajoja ei voi laittaa ”kiinni”, vaikka hyvin tietää, että muualla Euroopassa todellisuus on toinen.

Rajavartiolaitoksen uusi päällikkö Ilkka Laitinen oli äskettäin Helsingin Sanomien haastattelussa Sipilän linjoilla väittäen, että sivistysvaltio ei voi laittaa rajojaan kiinni.

– Nyt kun on itse nähnyt ja kokenut mikä on tilanne muualla Euroopassa, sitä väkisin alkaa pohtia, että missähän Muumimaailmassa herra Laitinen oikein elää ja minkä Muumilaakson rajoja hän kuvittelee vartioivansa, Salonen pohtii.

Vapaan liikkuvuuden periaate vapaassa pudotuksessa

Salonen varoittaa, että moni matkailija tulee jatkossa olemaan hankaluuksissa muualla Euroopassa, jos kuvittelee, ettei passintarkastuksia sisärajoilla olisi, ja ettei omia passeja tai henkilötodistuksia vaadittaisi myös alaikäisiltä lapsilta.

– Vastuullisen hallinnon luulisi tiedottavan riittävän tehokkaasti kansalaisille siitä mikä tilanne on muualla maailmassa (Euroopassa), etteivät kansalaiset turhaan ja tietämättömyyttään joutuisivat hankaluuksiin matkaillessaan. Minä ainakaan en ole vielä törmännyt missään moiseen tiedotteeseen hallituksen tai kenenkään muunkaan viranomaisen taholta.

Harri Salonen uumoilee, että Euroopan unioni lakkaa tosiasiallisesti olemasta olemassa, kun keskinäisiä sopimuksia ei noudateta.

– Tällä hetkellä ainakin Schengenin ja Dublinin sopimukset, ja kohta varmaan jokin muukin, näyttävät olevan vapaassa pudotuksessa, kun unionin ulkorajojen kiinnilaittoon ei löydy tahtoa, Salonen lopettaa.

SUOMEN UUTISET