

LEHTIKUVA
Björn Wahlroos kertoi näkemyksiään Suomen talous- ja identiteettipolitiikasta: “Me olemme nyt sellaisella reitillä, että jossain vaiheessa pää tulee vetävän käteen”
Toimittaja Sanna Ukkola haastatteli Alfa-tv:n suorassa lähetyksessä UPM:n ja Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroosia. Wahlroos oli huolestunut Suomen talouden tilasta ja sen suunnasta. Hänen mukaansa Elokapinan toiminnalla ei saavuteta mitää, ja Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyt Woke-ilmiö sisältää suvaitsemattomuutta.
Björn Wahlroos aloitti kertomalla nuoruudestaan. Hän oli 60-luvun lopulla vasemmistoradikaali ja kommunisti. Hänen aloitettua lukemaan kansantaloustiedettä, alkoivat näkemykset muuttua.
– Näin jälkikäteen katsottuna, että joku on vakavasti voinut lukea marxilaista kansantaloustiedettä, tuntuu siis niin suurelta vitsiltä tänään, ettei ole tottakaan.
Hänen mukaansa koulujärjestelmä painotti tuolloin vääriä asioita, jotka ajoivat hänen lisäkseen myös muita vasemmiston äärelle.
Nykytilanteesta hän huomautti, että viime eduskuntavaalien alla poliittisessa nelikentässä yksikään puolueista ei sijainnut oikeistoliberaalien lokerossa.
– Keskitien kokoomuskulkija ajattelee suunnilleen samoin kuin oikean siiven ruotsalainen demari, hän huomautti.
Turhaa kansalaistottelemattomuutta
Wahlroos sanoo Elokapinan ja vastaavien liikkeiden toiminnan olevan turhaa. Hän arvelee kapinallisten voivan kokea ihan aitoa huolta.
– Se on ihan päätöntä puuhaa. Elokapinalla ja näillä vastaavilla liikkeillä ei ole faktat järjestyksessä.
Hän myöntää itsekin istuneensa nuoruusvuosinaan ajoteillä ja tulleensa kannetuksi pois ajoväylältä. Tuolloin vasemmistoradikaalius myi, vaikka taustalla olikin “täysi höntti ajatus”.
– Mutta sellaista nuoriso on.
Suvaitsematonta Wokea
Woke-ilmiössä on hänen mukaansa elementtejä uussuvaitsemattomuudesta.
– Tiettyjä mielipiteitä ei saa esittää. Tiettyjä näkemyksiä ei saa esittää.
Hän pohti ohjelmassa filosofisesti sitä, onko oikein suvaita suvaitsemattomuutta. Hän nosti esimerkiksi rikosnimikkeen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hänen mukaansa on varsin erikoista, jos läntisessä parlamentissa puolen tusinaa kansanedustajaa on tutkinnassa tai syytettyinä tällaisesta.
Hänestä voisi miettiä, onko tällainen rikosnimike tarpeksi tarkkaan määritelty. Suomi tarvitsee hänen mukaansa ehdottomasti oman perustuslakituomioistuimensa. Unkarin pääministeri Viktor Orbán on hänestä “vähäsen oikeassa” puolustaessaan maansa oikeuskäytäntöä, kun Suomessa perustuslakia tulkitsee poliittisesti muodostettu perustuslakivaliokunta.
Ilmastotavoitteisiin taloudellista järkeä
Wahlroos vihjaa, että Suomen ilmastotavoitteissa on tarkastamisen varaa. Hän muistuttaa, että Keski-Euroopassa lähes kaikkiin tavotteisiin kyllä päästään – yleensä “kirjanpidollisin toimin”. Suomessa taas ollaan hyvin rehellisiä. Tästä syystä Suomea viedään.
Hänen mielestään ei ole järkevää pyrkiä tekemään kaikkia teknisesti mahdollisia ilmastotoimia. Paukut kannattaisi käyttää siihen, että tekee taloudellisesti järkevät päästönvähennystoimet. Esimerkiksi päästökaupalla saadaan aikaan tilanne, jossa päästöjä aletaan vähentää sieltä, missä se on halvinta.
EU:n hyväksymä metsätaksonomia on huono asia, koska se perustuu väärinymmärrykseen. Monelle Keski- ja Etelä-Euroopan maalle metsä tarkoittaa aivan jotain muuta kuin mitä se tarkoittaa suomalaiselle tai ruotsalaiselle. Tätä käsityseroa ei ole saatu viestitettyä Euroopan parlamenttiin.
Suomen talous seisahtunut
Wahlroos harmittelee Suomen talouden jämähtämistä paikoilleen. Viimeisen kahdentoista vuoden aikana Suomen talous on polkenut paikoillaan, ja yhdellä mittarilla jopa pakittanut. Wahlroos sanoo Suomen bruttokansantuotteen henkeä kohden olevan alemmalla tasolla kuin vuonna 2008.
– Se on suunnilleen maailmanennätys sillä alalla, ja vieläpä melkein sodat mukaan lukien.
Hän muistuttaa kilpailukyvyn merkityksestä. Paperikoneita tullaan jatkossakin ajamaan alas esimerkiksi lehtien siirryttyä verkkoon. Kyse on siitä, mistä paperikoneita suljetaan ensin. Hänen mukaansa olisi tärkeää vertailla kilpailukykyämme Ruotsiin ja Saksaan.
– Suomessa ei niin hirveästi kannata harjoittaa juuri mitään, Wahlroos harmittelee.
Suomi on kaukana isoista markkinoista, joten etäisyydet ovat pitkiä. Kilpailukykyymme vaikuttavat raaka-aineiden läheisyys sekä energian ja työvoiman hinta.
– Ei ehkä tarvitse maksaa juhannuksesta 300 prosenttia.
Kestämätön tie
Wahlroosin mukaan Suomessa tulisi huolehtia siitä, että työ on aina kannattavampaa kuin tuilla eläminen. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi verotuksen ja sosiaaliturvan kautta kannustinloukkuja purkamalla.
Hän ihmettelee Suomen linjaa huolehtia vähäosaisista. Suomessa ei juuri ole äveriäitä sijoittajia. Wahlroos ei suoraan kerro, että rikkaiden posketon verotus ajaa heidät pois. Sen sijaan hän antaa aiheesta vahvan vihjeen:
– Suomessa valtio yrittää ottaa kapitalistien paikan.
Rikkaiden loistaessa poissaolollaan, tulee järjestelmän ylläpito keskiluokalle raskaammaksi.
Wahlroosin mukaan Suomi tarvitsee varakkaita sijoittajia, jotka laittavat pääomaa talouteen luoden uusia työpaikkoja. Suomi ennemmin lainaa jatkuvasti ylläpitääkseen elintasoa, johon meillä ei ole varaa.
– Me olemme nyt sellaisella reitillä, että jossain vaiheessa pää tulee vetävän käteen.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- taksonomia suvaitsemattomuus Sanna Ukkola Woke ilmastotoimet vasemmistoradikaalit perustuslakituomioistuin Elokapina hyvinvointiyhteiskunta Kansalaistottelemattomuus Björn Wahlroos Velkaantuminen verotus Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti asettaa kansallisen edun etusijalle – Tavio: “Perussuomalaisille moraaliposeerausta tärkeämpää on tavallisen ihmisen pärjääminen”

Koskenkylä: “Hyvinvointivaltion olemassaolo on jo uhattuna, PS:n vaihtoehtobudjetissa hyviä ehdotuksia tilanteen korjaamiseksi – ratkaisevaa on ihmisten kannustaminen työntekoon ja yrittäjyyden edistäminen”

Kokoomus ei halua keventää polttoaineen verotusta – perussuomalaiset pitävät korkeita pumppuhintoja kurittamisena

Valtion kustannuspommin purku vie monta vuotta – Ranne: “Ei ole populismia vaan fakta kertoa, että humanitäärinen maahanmuutto maksaa paljon”

Perussuomalaisten aluevaaliohjelma laittaa asiat tärkeysjärjestykseen: ”Rahaa Suomessa on, se vaan menee nyt muualle kuin suomalaisten hyväksi”

Antikainen: Onko hallituksen perintö maakuntien Suomelle köyhyys ja sähkölaskujen maksattaminen sossussa?

Pelastusarmeija sortui wokettamaan – joulupadat tyhjillään USA:ssa
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hoitajien tekemät vanhusten raiskaukset järkyttävät Ruotsissa – rohkean Elsan haastattelu sai muut uhrit avautumaan, Uppsalan kunnan koko vanhuslautakunta eroaa
Vanhuksiin kohdistunut seksuaaliväkivalta nousi julkisuuteen viime syyskuussa Ruotsissa, kun 84-vuotias Elsa päätti kertoi asiasta Uppsala Nya Tidningille (UNT). Elsan haastattelu rohkaisi myös muita kotipalvelun työntekijöiden uhreiksi joutuneita vanhuksia kertomaan raiskauksista toimittajille.