Energian hinta on puhuttanut suomalaisia sähkön rajun hinnannousun seurauksena. Keskustaministerit Annika Saarikko ja Mika Lintilä ovat esittäneet sähkölaskujensa kanssa painiskeleville pienituloisille ratkaisuksi sosiaalitoimistoa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää ministerien ehdotusta todellisuudesta täysin vieraantuneena.

Energian hinta kirvoitti eduskunnassa vilkasta keskustelua sekä sähkön hinnasta että energiaremonteista. Sähkön ennätyksellinen hinnannousu on iskenyt etenkin sähkölämmitteisten pientalojen asukkaisiin kovien pakkasten saavuttua Suomeen.

Kysymykseen siitä, kuinka pienituloinen selviää sähkölaskusta, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tarjosivat ratkaisuksi sosiaalitukia.

– Pienituloiselle sähkölämmitteisen pientalon asukkaalle äkillisesti satoja euroja noussut sähkölasku on oikeasti kova paikka, ja ministerit Saarikko ja Lintilä kehtaavat esittää avuksi toimeentulotukea ikään kuin sitä saisi pyytämällä, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.

– Suosittelen arvon ministereitä kokeilemaan henkilökohtaisesti, kuinka helppoa toimeentulotuen saaminen ja sosiaalituilla eläminen todellisuudessa on, sillä tämä ehdotus on täysin todellisuudesta vieraantunut.

Pienituloisten ihmisten selviytymisellä ei mitään väliä

Keskustelu sähkön hinnasta jatkui kiivaana vielä tiistaina 14.12. eduskunnan käsitellessä vuoden 2022 talousarviota.

– Hallituspuolueet puhuvat vihreästä siirtymästä samalla kun suomalaisten olot kurjistuvat pilviin kohonneiden lämmityskulujen vuoksi. Suomen päästöt ovat pisara meressä koko maailman mittakaavassa, mutta hallitus yrittää silti väkisin ajaa maatamme hiilineutraaliksi nopealla aikataululla, vaikka oman kansansa hyvinvoinnin uhraamalla.

– Pienituloisten suomalaisten selviytymisellä ei tunnu olevan hallitukselle mitään väliä, vaan tärkeintä on näyttää hyvältä muun maailman silmissä, Antikainen moittii.

Sähköyhtiöille vyöryy rahaa

Myös toisenlaisia näkemyksiä ennätyshintoihin nousseesta pörssisähköstä on esitetty. Yle kertoi lauantaina 11.12. energiayhtiöiden nauttivan hinnannoususta täysin rinnoin, sillä rahantuloa ei käytännössä voi estää sähkön hinnan pysyessä korkealla.

– Ministerit tarjoavat ratkaisuksi sosiaalitukia samalla kun sähköyhtiöille vyöryy rahaa ovista ja ikkunoista. Tilanne on täysin absurdi. Toimeentulotuki on viimesijainen tuki, kun kaikki muut varat on käytetty, mutta hallitus ehdottaa sitä avuksi sähkön korkeaan hintaan sen sijaan, että tekisi itse hinnalle jotain esimerkiksi laskemalla veroja.

– Kansalaisia ei saa ajaa päästökaupalla järjettömiksi kasvatetuilla energian hinnoilla köyhyyteen, eikä toimeentulotuki saa olla suora tulonsiirto veronmaksajilta sähköyhtiöille. Onko keskustan mielestä oikein, että hallitus keskittyy maailmanpelastamiseen ja ilmastoposeeraukseen samalla, kun suomalaiset palelevat kodeissaan, kun omaa kotiaan ei enää ole varaa lämmittää? Antikainen kysyy.

Suomen Uutiset