Brittien tuonti EU:n ulkopuolisista maista ohitti ensi kertaa EU-maiden tuonnin alkuvuoden aikana. Verrattuna pariin aiempaan vuoteen nähden alkuvuoden tuonti EU-maista on pudonnut vuosi vuodelta, uutisoi ajatushautomo Facts4EU.

Ajatushautomo huomauttaa, että brexitin ja koronapandemian vuoksi tilastoja ei voida lukea sellaisenaan. Brexitin vuoksi maan ulkomaankaupan luvuissa on piikki ennen EU-eroa, joten tavanomainen vertailu viime vuoden loppupuolen kauppalukuihin antaisi osittain vertailukelvottomat luvut.

Pudotusta lähes 30 prosenttia

Sen sijaan britit ovat lisänneet koronatilanteesta huolimatta EU:n ulkopuolisten maiden tuotteiden ostamista. Maaliskuussa 2019 brittien EU-tuonti oli 25,2 miljardia puntaa. Maaliskuussa 2021 EU-tuonti oli enää 17,8 miljardia puntaa. Pudotusta on lähes 30 prosenttia kahden vuoden aikana.

Pudotusta ei voida selittää pelkällä koronalla, koska brittien tuonti EU:n ulkopuolisista maista kasvoi hieman vastaavalla ajankohdalla.

Tietoista EU-boikottia?

Facts4EU kertoo saaneensa lukuisia kommentteja lukijoiltaan, joissa britit ovat kertoneet varta vasten syrjivänsä EU-maiden tuotteita niin kauan kuin EU:n asenne on vihamielinen Yhdistyneitä kuningaskuntia kohtaan.

Ajatushautomo kertoo myös elinkeinoharjoittajien etsivän korvaavia tuotteita myyntiin EU-maiden tuotteiden sijaan.

Henri Alakylä