Brexitin toteuttamisen tammikuun lopussa luvannut konservatiivipuolue saa yksinkertaisen enemmistön parlamentissa. Tulos on riemuvoitto pääministeri Boris Johnsonille, ja varmistanee Brexitin toteutumisen vuosikausien jahnaamisen jälkeen. Vaalitappion kärsineen työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vetää johtopäätökset ja eroaa.

Konservatiivit ovat saavuttaneet 364 edustajapaikkaa. Enemmistöön tarvitaan 326 paikkaa.

Työväenpuolue on sen sijaan kärsinyt historiallisen tappion ja se on suurin vuosikymmeniin. Puolue on saamassa 203 edustajaa, kun 18 vaalipiiriä on laskematta. Vuonna 2017 puolue saalisti 262 edustajapaikkaa.

Britit kyllästyivät venkoiluun

Konservatiivien puheenjohtaja ja maan pääministeri Boris Johnson saavutti määräävän enemmistön lupaamalla hoitaa maan EU-ero maaliin. Eroa on pyöritelty kansanäänestyksestä asti. Äänestys pidettiin keskikesällä 2016.

Maassa on järjestetty parlamenttivaalit nyt jo kolmannen kerran viiden vuoden sisään. Brexitin ympärillä vellonut epätietoisuus ja toistuvat vaalit mitä ilmeisimmin puuduttivat britit.

Myös markkinoilla jonkinlainen varmuus otettiin ilolla vastaan. Punta vahvistui heti ovensuukyselyn tulosten julkistamisen jälkeen niin Yhdysvaltain dollaria kuin euroakin vastaan. Ovensuukyselyn tulokset povasivat murskavoittoa konservatiiveille.

Corbyn lupasi väistyä

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn veti nopeat johtopäätökset. Hän kertoi, ettei aio enää koskaan johtaa puoluetta parlamenttivaaleissa. Vaalituloksesta on tulossa puolueen heikoin yli 30 vuoteen.

Corbyniä pidettiin liian vasemmistolaisena johtajana. Lisäksi puolueen kannattajissa oli lukuisia EU-eron kannattajia, jotka näissä vaaleissa halusivat varmistaa eron.

Skotlannin kansallispuolue siivosi pöydän

Skotlannissa yksi puolue oli ylitse muiden. Skotlannin kansallispuolue SNP siivosi palkintopöydän pokaaleista melkeinpä pienempiä purnukoita ja pystejä myöden.

Puolue on varmistanut 13 lisäpaikkaa. SNP:n jyrän alle jäi muiden muassa liberaalidemokraattien puheenjohtaja Jo Swinson, joka menetti paikkansa 129 äänen erolla kansallismielisille.

SNP on vastustanut liberaalidemokraattien kanssa brexitiä, mutta puolueen huomio on kiinnittymässä nyt uuteen kansanäänestykseen Skotlannin itsenäisyydestä.

Henri Alakylä