

LEHTIKUVA
Bulgarian korruptiota vastustavat protestoijat paljastavat EU:n kaksinaismoraalin oikeusvaltiokäsitteessään
Bulgarialaiset ovat protestoineet kuukausien ajan hallinnon korruptiota ja oikeuslaitoksen puolueellisuutta vastaan. EU on pitkään katsonut Bulgarian hallinnon toimia läpi sormiensa, sillä Bulgarian pääministeri on Saksan liittokanslerin läheinen liittolainen.
EU:n viesti protestoijille on ollut masentava samaan aikaan unionin pauhatessa oikeusvaltiosta Puolalle ja Unkarille, Tony Barber kirjoittaa Financial Timesin kolumnissaan.
Viime viikolla Euroopan parlamentti sai läpi tuomitsevan kannanoton koskien Bulgarian korruptiota ja demokratiasta lispumista. Parlamentin EPP-ryhmän äänet jakaantuivat, mutta suurin osa äänesti julistusta vastaan. Sekä Bulgarian pääministeri Boyko Borissov että Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat EPP-puolueissa omissa kotimaissaan.
EPP pitää kiinni vähenevästä kannatuksestaan?
Kolumnisti Tony Barber arvelee, että EPP pitää kiinni hupenevasta meppimäärästään. Unkarin Fidesz-puolue on jo hyllytetty ja eurovaaleissa kilpailijat hönkivät niskaan.
Lisäksi Bulgaria vahtii omalta osaltaan Turkin ja EU:n sopimusta kitkeä laitonta siirtolaisuutta. Sopimus on EU:n osalta pitkälti Merkelin käsialaa. EU maksaa Turkille korvauksia turvapaikanhakijoiden huolenpidosta.
Elpymisväline ja korruptio
Barber muistuttaa elpymisvälineen ja oikeusvaltiokytköksen tuovan päänvaivaa EU:lle. Paketista on kaavailtu Bulgarialle lähes 12 miljardia euroa. Se on miltei viidennes Bulgarian kansantuotteesta. Kyseessä on siis merkittävä rahakasa Bulgarialle.
Lisäksi EU:n budjetista on tiedossa lisää merkittäviä avustuksia.
Korruptio rakastaa melkoisella varmuudella sille ilmaista rahaa. EU-budjetin ja elpymisvälineen yhteinen koko olisi noin 1 800 miljardia euroa. Kyselyssä EU-kansalaisista vain 12 prosenttia oli sitä mieltä, että oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen rahanjaon edellytyksenä on huono ajatus.
Rahan runnominen väkisin vasten EU-kansalaisten tahtoa korruption syövereihin tuskin ilahduttaa tai luo yhteishenkeä. EU-kansalaisethan tämänkin potin viime kädessä maksavat.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: On joutavanaikaista pelottelua väittää, että EU-elpymispaketin tyrmäämisellä olisi dramaattisia vaikutuksia Suomelle

Halla-aho Ylellä: EU-elvytyspaketista olisi pitänyt kieltäytyä jo kesällä – ”Suomen paikka ei ole velkaunionissa”

Perussuomalaisilta lakialoite kansanäänestyksestä: EU-elvytyspaketista Suomelle yli kolmen miljardin nettotappiot – ”Emme voi hyväksyä tällaista verovarojen järjetöntä käyttöä”

Ministeri Saarikko jakaisi Suomelle tulevaa EU-elvytystä kunnille: ”Nopeat nettiyhteydet kaikille” – Halla-aho palautti maan pinnalle: ”Suomi ei tosiasiassa saa EU:lta senttiäkään”

Perussuomalaisten Halla-ahoa lukuun ottamatta kaikki suurimpien puolueiden puheenjohtajat tukevat sitä, että Suomi kippaa 6,6 miljardia euroa EU-elvytykseen

Komission puheenjohtaja von der Leyen saa pyyhkeitä omiltaan: Liian vihreä ohjelma ja huomiohakuisia otsikoita

Unkarin pääministeri Orbán elvytyspaketista ja EU-budjetista: “Unkarilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla hyväksymättä pakettia”

Puolan ja Unkarin odotettu torppaus iski elpymisvälineeseen ja EU-budjettiin – mutta miksi?

Vesitetty oikeusvaltiomekanismi laimennee entisestään
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.