

Sdp:n Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 17. toukokuuta 2016. Eduskunta pääsi pureksimaan valtion omistajapolitiikan linjauksia, kun pääministeri Juha Sipilä antoi pääministerin ilmoituksen valtion omistajaohjauspolitiikasta.
Eduskunnassa puitiin omistajapolitiikaa, SDP:n tekopyhä huoli omaisuuden myynnistä hämmästytti
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pani myyntipuheilla pelotelleen punavihreän opposition reippaasti ruotuun, kun eduskunta väitteli hallituksen tiedonannosta valtion omistajapolitiikasta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki oli valittanut, kuinka etenkin Fortumin myynti olisi ollut virhe. Soini tarttui tähän.
– Varapääministerinä sanon kolme pointtia: Caruna ja Fingrid: Te, SDP ja Fingrid teitte virheen Fingridin kohdalla. Me korjasimme sen. Te edustaja Arhinmäki olitte hallituksessa ja ette pystyneet estämään, ei voima riittänyt. Perussuomalaisilla voima riitti! Tämä ero on kansandemokratian ja demokratian välinen – samoin kuin pakkopaidan ja paidan välillä, Soini sivalsi nostaen salin raikuvaan nauruun.
Soini jatkoi veronkierron vastustamisesta suunnaten kärkensä vasemmiston ohella vihreisiin.
– Mitä sitten tulee veronkiertoon ja verojalanjälkeen: tämä hallitus tilkitsee ja tukkii ja kirjoittaa periaatteisiinsa, että verot maksetaan siellä, missä tulos tulee ja veronkierto kielletään. Miksi te ette tehneet mitään? Vasemmisto ja vihreät ovat puhuneet pää märkänä, että kuinka tähän pitää puuttua. Te ette tehneet mitään. Vihreillä oli oma omistajaohjauksen ministeri niin kauan kuin te hallitustyötä kestitte. Ettekä tehneet yhtään mitään. Nyt tämä hallitus perussuomalaisten, keskustan ja kokoomuksen johdolla teki ne asiat, joista te ette edes kehdanneet puhua.
Johanna Karimäki (vihr.) puolustautui, että maakohtainen raportointi tuli kyllä vihreiden aloitteesta ja siitä annettiin ohjeet. Hän kysyi, aikooko hallitus parantaa sitä, kun ohjeet on todettu puutteellisiksi.
Kokoomuksen Harri Jaskari arveli, että hänen nähdäkseen vasemmistoliitto katsoo menneisyyteen ja vastustaa kaikenlaisia muutoksia. Hän arveli, että kun Fortumin arvo on myynnin jälkeen noussut, olisiko siinä ollut osuutta uusien omistajien suurella osaamisella, joka on saanut arvon nousemaan aiempaa nopeammin?
Vanhanen: Oppositiopuolueiden hirmukaupat
Keskustan ryhmäjohtaja Matti Vanhanen listasi myös nykyisen opposition synnit valtion omaisuuden myynnissä.
– Kevään aikana vasemmisto on esittänyt valtavia syytöksiä siitä, että hallitus panee maata myyntikuntoon. Ihmettelin mistä se johtuu, nyt sen oivalsin: aina kun olette tulleet hallitukseen, silloin on todella myyty, Vanhanen sivalsi.
Viimeisen 25 vuoden aikana SDP on myynyt valtion omaisuutta 15 miljardin edestä, vihreät lähes 15 miljardin ja vasemmistoliittokin 13 miljardin edestä.
– Vasemmistoliitolla oli yli miljardin vuodessa vauhti aina kun olitte hallituksessa. Myös historialla pitäisi olla vaikutusta, kun ennakoidaan tulevaisuutta, Vanhanen huomautti.
Nesteen huoltovarmuus on varmoissa käsissä
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) moitti hänkin vasemmistoa. Häntä hämmästytti vasemmiston ja vihreiden voimakas kritiikki ja SDP:n tekopyhäkin huoli omaisuuden myynnistä.
– Se ei ole kovin uskottavaa. Kaikki nämä puolueet ovat kuitenkin vastuussa Fortumin sähköverkon myynnistä. Monen yhtiön kohdalla, kuten Finnair, Gasum, Fingrid, valtio säilyttää enemmistön. Ja Neste tulee esille nimenomaan huoltovarmuuskysymyksenä, joka ei ole ongelmallinen. Siinä tilanteessa kun Nestettä tarvitaan huoltovarmuuskysymyksenä, Nesteen varastot ovat käytössä, oli omistus 30 tai 50 prosenttia, Turunen laski.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Johanna Karimäki Harri Jaskari Matti Vanhanen Antti Rinne Omistajaohjaus Paavo Arhinmäki Kaj Turunen Timo Soini
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.