

Yhdysvalloissa yhteiskunnallisen ilmapiirin väitetään muuttuneen jo nyt vapaammaksi Donald Trumpin voiton myötä. / LEHTIKUVA
Ekonomistit: Poliittinen korrektius johtaa informaatiokatoon
Kun ihmisiltä kysytään mielipidettä poliittisesti herkkiin asioihin, he vastaavat eri tavoin riippuen siitä, tietävätkö tai arvelevatko he oman henkilöllisyytensä käyvän ilmi joko kollegoilleen tai tutkimuksen tekijälle.
Tästä seuraa, että julkinen keskustelu tai tiedonsiirto ei ole niin informatiivista ja totuudenmukaista kuin se voisi olla.
Näin väittää joukko taloustieteilijöitä, jotka tutkivat poliittisen korrektiuden ja sosiaalisen imagon yhteyttä kokeellisesti. Luca Braghierin kollegoineen tekemän tutkimuksen tulos julkaistiin American Economic Review -lehdessä, joka tunnetaan lyhenteellä AER. Se kuuluu ekonomistien ja taloustieteilijöiden korkealle arvostamiin tiedejulkaisuihin.
Tutkimuksen tulos tuskin varsinaisesti yllättää ketään, koska se tuntuu vain vahvistavan yleisen arkikäsityksen siitä, että odotukset poliittisesta korrektiudesta ohjaavat ja suitsivat mielipiteen ilmauksia, tiedonvälitystä ja sitä kautta myös päätöksentekoa ja lainsäädäntöä.
Voivat selittää konservatiivipuolueiden vaalimenestystä
AER:ssä julkaistu artikkeli keskittyy nimenomaan akateemisessa ympäristössä elävien koehenkilöiden alttiuteen ”sensuroida” ilmaisujaan. Tutkimuksen tehneet taloustieteilijät keräsivät aineistonsa kahdessa tunnetussa yhdysvaltalaisessa opinahjossa eli Kalifornian yliopiston kahdelta kampukselta San Diegossa ja Santa Barbarassa.
Opiskelijoille esitettiin kirjallisia kysymyksiä, ja samalla heille annettiin vihjeitä siitä, näkevätkö vastaajien opiskelijatoverit vastaajan nimen tai pystyisikö vastaajan henkilöllisyyden arvaamaan jollakin tavoin.
Opiskelijoille esitetyt väittämät ja kysymykset koskivat muun muassa maahanmuuttoa, sen rajoittamista, transsukupuolisuutta, DEI-politiikan tarpeellisuutta, turvallisia tiloja ja vastaavia asioita.
Kyselytutkimuksen tulosten tilastollisen analysoinnin lisäksi taloustieteilijät tukeutuivat myös ns. signalointiteoriaan ja peliteoriaan. Taloustieteilijöiden lopputulema julkisen keskustelun informaatiokadosta voisi osaltaan selittää esimerkiksi sen, että populistisina pidetyt konservatiivipuolueet saavat vaaleissa odotettua enemmän ääniä.
Poliittisen korrektiuden yhteiskunnalliset ja taloudelliset vaikutukset pysynevät vielä pitkään ajankohtaisina tutkimusaiheina, vaikka muun muassa Yhdysvalloissa yhteiskunnallisen ilmapiirin väitetään muuttuneen jo nyt vapaammaksi Donald Trumpin voiton myötä. Monet eurooppalaiset poliittiset päättäjät taas olisivat valmiita kiristämään esimerkiksi somealustojen moderointiperusteita.
Lähde: Braghieri, Luca et al: Political Correctness, Social Image, and Information Transformation, American Economic Review 2024, 114(12)
Mai Allo
Artikkeliin liittyvät aiheet
- peliteoria signalointiteoria American Economic Review informaatiokato Luca Braghieri oikeistopopulistit DEI taloustiede turvallinen tila konservatiivit maahanmuuton rajoittaminen Transsukupuolisuus Poliittinen korrektisuus Donald Trump maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maailmankuulu konsulttijätti väitti pitkään DEI:n lisäävän yritysten kannattavuutta – uusi tutkimus tyrmää väitteen, joka oli woken kovinta ydintä

Jarkko Tontin Hamasin hyödylliset idiootit -kirjoitus todentaa neutraaliksi naamioidun journalismin seuraukset

Kulttuurien sota kiihtyy USA:ssa: Trumpin kannattajat saivat tarpeekseen wokesta ja perustivat oman nettikaupan

Saksaan perustetaan uusi oikeistopuolue – osa CDU:n jäsenistä pitää nykyistä puoluettaan liian vasemmistolaisena

Zuckerberg lupaa vähentää sensuuria Facebookissa – Trumpin valinta aloitti sananvapauden aikakauden
Mark Zuckerberg sanoo Trumpin valinnan olleen "kulttuurillinen käännekohta", jonka jälkeen on aika laittaa sananvapaus taas etusijalle. Hänen tekemänsä paljastukset siitä miten Facebook on tarkoituksella pyrkinyt sensuroimaan ja rajoittamaan keskustelua ovat hyvin mielenkiintoisia. Zuckerbergin mukaan viimeiset neljä vuotta ovat olleet someyrityksille erityisen vaikeaa aikaa, koska Yhdysvaltain hallitus on edistänyt sensuuria.
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.