Kansanedustaja Pentti Oinonen muistutti itsenäisyyspuheessaan Kuopion torilla, että moni perinteiseen arvomaailmaan nojaava ihminen ei enää koe tämän päivän suomalaista yhteiskuntaa omakseen.

– Nykyiset arvot – tai paremminkin sanottuna arvottomuus – ei ole osa heidän Suomeaan.

Oinosen mukaan ajan henki on nykyään se, että pitäisi ajatella vain itseään, ja että itsellä menee hyvin.

– Kiva on, jos muutkin tulevat toimeen, mutta sillä ei lopulta ole niin väliä. Kunhan minä vain pärjään. Me elämme jonkinlaista selfie-aikaa. Kameran tähtäimessä olen minä. Ja minä olen myös kuvan ottaja.

Oinonen toivoo, että kamera voitaisiin kääntää Suomessa toisinpäin, niin että kiinnostuksen kohteena olisivat lähimmäisemme – että osaisimme nähdä, mitä lähellämme elävät ihmiset kaipaavat ja tarvitsevat.

– Siinä meillä on perinteinen suomalainen arvo: lähimmäisestä välittäminen.

– Yksi suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksista on aina ollut yhteinen arvopohja. Tuo vahvuus on valitettavasti nyt katoamassa. Elämme suurten muutosten aikaa. Kaikki te tiedätte, millaisen päätöksen eduskunta viime viikolla teki. Sitä on turha tässä lähteä toistamaan tai syvemmin käsittelemään. Huomionarvoista on se, että iso osa kansalaisista koki, että taas kerran perinteiset kristilliset arvot kokivat tappion.

Kansanedustaja kiistää haluavansa syyttää ketään, mutta muistuttaa, että Suomessa on pieni äänekäs vähemmistö, joka kovaäänisellä rummutuksella ajaa asiaansa niin aggressiivisesti, että enemmistö väsyy siihen ja antaa periksi.

– Haluan vain antaa äänen niille maan hiljaisille, jotka seisovat perinteisten arvojen puolella. Mielestäni hekin ansaitsevat tulla kuulluiksi. Ja heidänkin mielipiteelleen on annettava arvo.

Muutos klo 11:11: jutussa kerrottiin puheen pitäjäksi Pentti Kettunen. Kyse oli kuitenkin Pentti Oinosesta.

SU