Eduskunnan eläinsuojeluryhmän perussuomalaiset edustajat, ryhmän puheenjohtaja Ritva ”Kike” Elomaa sekä jäsenet Anne Louhelainen ja Leena Meri ovat tyytyväisiä siitä, että eläinsuojelulain uudistus toteutuu vihdoin tällä hallituskaudella, mutta eivät pidä uudistuksia riittävinä.

– Pentutehtailu on uudistuksen jälkeenkin mahdollista. Olisimme halunneet kissojen ja koirien rekisteröimispakon lakiin. Se on tehokkain keino puuttua pentutehtailuun, ja on vallitseva käytäntö monessa Euroopan maassa. Tein tästä jo vuosi sitten kirjallisen kysymyksen ministeri Tiilikaiselle. Tässä olisi ollut tilaisuus muuttaa lakia tältäkin osin, Louhelainen toteaa.

”Nämä linjaukset olivat meille pettymys”

Maa- ja metsätalousministeriön lakiluonnoksessa ei esitetä jatkuvan vedensaannin turvaamista tuotantoeläimille, eikä myöskään eläinten itseisarvoa kirjata lakiin.

– Nämä linjaukset olivat meille pettymys. Varsinkin jatkuva vedensaanti suljetussa tilassa olevalle eläimelle pitäisi turvata laissa, nyt lakiehdotuksessa puhutaan riittävästä vedensaannista. Mitä se oikeastaan käytännössä tarkoittaa? Elomaa kysyy.

Eläin tainnutettava ennen teurastusta

Lakiuudistuksessa on paljon hyvääkin. Eläinten kivunlievitys tulee pakolliseksi, samoin valvontakamerat teurastamoihin. Lisäksi koirien kouluttamisessa käytettävät sähkö- ja piikkipannat kielletään.

– Lakiuudistus kieltää vihdoin myös eläinseksin. Lisäksi vastaisuudessa eläin on aina tainnutettava ennen teurastusta. Tämä koskee myös halal-teurastusta, Meri nostaa esille lakiuudistuksen merkittäviä parannuksia eläinten oikeuksiin.

Navettojen tiineyshäkit kielletään

Jatkossa uusien parsinavetoiden rakentamiseen ei myönnetä investointitukia. Lisäksi emakkojen tiineytyshäkit kielletään.

– Maidon- ja lihantuottajille tulee taloudellisia seurauksia uudistuksesta. Eettisemmin tuotetun ruoan katteet eivät saa mennä vain kauppiaille, vaan alkutuottajien on saatava riittävä korvaus panostuksistaan eläinten hyvinvointiin. Kuluttajat ovat valmiita maksamaan laadukkaasta ruoasta. Kauppa ei saa ottaa yksin etua tästä, perussuomalaiset eduskunnan eläinsuojeluryhmän puheenjohtaja ja jäsenet vaativat.

SUOMEN UUTISET