Turun psykiatrisen sairaalan väärinkäytökset ovat muistutus siitä, kuinka tärkeää sosiaali- ja terveysalalla on palkata tehtäviinsä soveltuvia työntekijöitä, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Ritva Elomaa.

”Kuljemme väärään suuntaan”

Turun psykiatrisen sairaalan vanhuspsykiatrian osastolla on alustavien tietojen mukaan pahoinpidelty, ylilääkitty ja nöyryytetty potilaita.

– On mielestäni selvää, että potilaita vakavasti kaltoin kohtelevat henkilöt eivät sovellu alalle. Herää kysymys, tulisiko sosiaali- ja terveysalalle hakevien psykologinen soveltuvuus arvioida tarkasti jo oppilaitosten pääsykokeissa. Mielestäni tulisi.

– Vuoden alussa voimaan tulleen asetuksen perusteella hakijaa ei voida jättää valitsematta hylätyn pääsy- tai soveltuvuuskokeen perusteella. Kuljemme väärään suuntaan soveltuvuuskokeiden osalta, Elomaa varoittaa.

Vuorovaikutustaitoja korostettava

Elomaa on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen perussuomalaisten kansanedustaja Anne Louhelainen kanssa. Kaksikko tiedustelee kysymyksessään, miten sosiaali- ja terveysalalle hakevien psykologista arviointia pyritään vahvistamaan.

– Myös vuorovaikutustaitoihin tulisi panostaa entistä enemmän terveydenhuoltoalalle tähtäävissä koulutusohjelmissa. Valmistava koulutus helpottaisi terveydenhuollon ammattilaisten kohtaamisia potilaiden ja heidän omaistensa kanssa. Itse röntgenhoitajana työskennelleenä tiedän, että edistynyt vuorovaikutus potilaiden ja hoitohenkilöstön välillä edistää potilaiden ja työntekijöiden hyvinvointia, Elomaa painottaa.

SUOMEN UUTISET