1990-luvun lama runteli pahasti Suomen valtiota ja kotitalouksia. Velkaantuminen lisääntyi vauhdilla ja monilta meni koko omaisuus.

– Moni ylivelkaantui työpaikan menetyksen, korkojen nousun tai takausvastuiden seurauksena, eivätkä kaikki ole vielä tänäkään päivänä selvinneet 90-luvun laman jysäyksestä, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa vakavana.

Laman alkamisesta jo yli 25 vuotta

Useat puolueet ovat jo vuosia puhuneet laman uhrien auttamisesta, mutta käytännön toimet ovat jääneet sanoja vaatimattomammiksi. Perussuomalaiset ovat yrittäneet nostaa laman myötä velkaantuneiden asiaa esille ja laatineet lukuisia valtiopäivätoimia heidän asemansa helpottamiseksi.

– 90-luvun laman alkamisesta on jo vierähtänyt yli 25 vuotta ja yhä edelleen tuhannet suomalaiset ovat veloissa tämän taantuman seurauksena, muistuttaa Elomaa.

Uusi alku puhtaalta pöydältä

Elomaa on laatinut lakialoitteen, jossa ehdotetaan muutettavaksi yksityishenkilön velkajärjestelystä annettua lakia niin, että velkajärjestely voitaisiin myöntää sillä perusteella, että velkaantuminen on tapahtunut 1990-luvun laman seurauksena.

Käytännössä velkajärjestelty auttaisi ihmisiä selviämään velkataakastaan ja mahdollistaisi uuden alun puhtaalta pöydältä.

– Mielestäni tämä aloite toisi käytännön helpotusta monien ihmisten arkeen, ja toivon saavani aloitteelle mahdollisimman paljon kannatusta yli puoluerajojen, Elomaa sanoo.

SUOMEN UUTISET