Presidenttiehdokas Laura Huhtasaari nosti uudenvuodenpuheessaan esiin yhdeksänkymmentäluvun pankkikriisin uhrien aseman. Hän asettaisi totuuskomission selvittämään tapahtumia, jotka johtivat konkurssiaaltoon ja suunnattomiin inhimillisiin kärsimyksiin.

– Presidentin yhtenä keskeisenä tehtävänä on vaalia kansallista eheyttä. Lähihistoriassamme on tapahtumia, joita ei ole läpivalaistu eikä tehty oikeudenmukaista loppuselvitystä. Yhdeksänkymmentäluvun pankkikriisi ja lama on ollut sotiemme jälkeen järkyttävin tapahtuma, joka horjutti kansalaisen luottamusta yhteiskunnan oikeudenmukaisuuteen. Se varjostaa vieläkin presidentti-instituutin uskottavuutta, Huhtasaari alusti.

– Presidenttinä asettaisin totuuskomission selvittämään pankkikriisin tapahtumat. Pahoittelut tai anteeksipyynnöt pankkikriisin uhreille ja heidän omaisilleen eivät riitä. Kymmenillä tuhansilla yrittäjillä ja sadoilla tuhansilla velallisilla sekä heidän jälkeläisillään on oikeus saada korvaukset kärsimistään vääryyksistä.

– Luottamuksen palauttaminen presidentti-instituutioon oikeudenmukaisuuden vartijana on välttämätöntä, Huhtasaari painotti.

SUOMEN UUTISET