

Spiked, Lehtikuva
Epämääräiset vihapuhelait murentavat sananvapautta – brittilehti käyttää Päivi Räsäsen tapausta varoittavana ääriesimerkkinä
Brittilehti Spiked nostaa Päivi Räsäsen tapauksen varoittavaksi ääriesimerkiksi ympäri Eurooppaa tapahtuvasta sananvapauden rajoittamisesta. Artikkelissa kuvataan, miten epämääräisiä vihapuhelakeja runnotaan läpi eri maiden parlamenteissa kyseenalaisin perustein. Lopputuloksena on alkuperäisiä julkilausumia vasten kireämpiä lakeja ja herkempää valvontaa, jotka rajoittavat ilmaisunvapautta. Aihe on kansainvälinen ja ajankohtainen, sillä myös EU suunnittelee parhaillaan ”vihapuheen” määrittelyä EU-tason rikokseksi.
Epämääräisesti kirjatuilla vihapuhelaeilla voidaan kriminalisoida melkein mikä tahansa mielipide, varoittaa brittilehti Spiked.
”Suomessa pitkän linjan kansanedustaja ja entinen ministeri Päivi Räsänen saattaa joutua vankilaan kolmesta vihapuhetapauksesta. Hänen rikoksensa liittyy henkilökohtaisten uskomusten jakamiseen avioliitosta, seksuaalietiikasta ja kristillisestä uskosta.”
Syytökset liittyvät Päivi Räsäsen vuonna 2019 tekemään Twitter-päivitykseen Raamatun sitaatista, vuonna 2004 julkaistuun kirkolliseen pamflettiin avioliitosta ja seksuaalietiikasta, sekä tunnin mittaisesta Ylen radiokeskustelusta irrotettuun kahden minuutin pätkään. Jokainen syytös saattaa johtaa maksimissaan kahden vuoden vankilatuomioon.
Räsäsen tapausta pidetään varoittavana ”ääriesimerkkinä” siitä, miten sananvapaus murenee ympäri Eurooppaa. Brittilehti kertoo, että Räsästä syytetään ”etnisestä kiihotuksesta”.
”Jos tämä ei vielä ole riittävän shokeeraavaa, syytökset luetaan Suomen rikoslaissa kategoriaan ”sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan”. Mitä ihmettä on tekeillä?”
Kahden viime vuosikymmenen aikana sensuuri on edennyt kolmen eri askeleen myötä. Ensin hallitukset luovat agendan sananvapauden rajoittamiseksi. Narratiivia höystetään yliampuvilla uhkakuvilla, joita halutaan torjua. Tähän kuuluu harha, ettei olemassa oleva lainsäädäntö olisi vielä riittävä. Vastakkaiset näkemykset ja mm. sananvapauden puolustaminen sivuutetaan ja leimataan turhanpäiväiseksi pelonlietsonnaksi.
Seuraavaksi epämääräiset vihapuhelait runnotaan läpi parlamenteissa. Niihin jää tulkinnanvaraa, ja lakien kattavuus on alkuperäiseen tarkoitukseensa nähden yliampuva.
Lopuksi lakeja valvotaan ja tulkitaan yli ajan entistä herkemmin. Tästä seuraa, että rajoitukset ovat tosiasiassa paljon laajempia kuin alkuperäisissä poliittisissa myyntipuheissa. Sananvapausmieliset tahot, joita pidettiin yliherkkinä ja pelokkaina, olivatkin lopulta oikeassa. Tällä ei kuitenkaan ole mitään väliä siinä vaiheessa, kun sananvapautta on jo ehditty rajoittaa laajamittaisesti.
Lehden artikkelissa varoitetaan, että EU suunnittelee parhaillaan tämän saman kaavan noudattamista uuteen vihapuhelainsäädäntöön. Suunnitelmissa on tehdä ”vihapuheesta” EU-tason rikos.
Syyttäjän ilmoituksen mukaan ”Räsäsellä on uskonnonvapaus kuten kenellä tahansa muullakin. Hänellä on vapaus kertoa uskonnollisia näkemyksiään kuten muitakin näkemyksiä. Siitä huolimatta tämä vapaus ei oikeuta ilmaisuun, joka lietsoo suvaitsemattomuutta…”
Artikkelissa kritisoidaan tällaista kieltä epämääräisyydestä ja hämäävyydestä. Ympäripyöreitä ilmaisuja voidaan taivuttaa mielivaltaisesti mihin tahansa. Räsäsen tapaus kuulostaa brittiläisille ennenkuulumattomalta, mutta lehti muistuttaa saman suuntaisista käytännöistä, joita Britanniassa on jo otettu käyttöön. Mm. internetin turvallisuuteen tähtäävä lakialoite, joka pyrkii suojelemaan nuoria internetin laittomalta sisällöltä, on laajennettu kattamaan myös laillisia, ”mahdollisesti haitallisia” ilmaisun muotoja. Kriitikot ovat jo ilmaisseet huolensa lain mielivaltaisista tulkinnoista ja väärinkäyttömahdollisuuksista.
Toisena esimerkkinä käytetään lakia, joka antaa poliisille oikeudet puuttua löysin perustein mielenosoituksiin, mikäli ne aiheuttavat ”vakavaa epämukavuutta” sivusta seuraajille. Kynnys on niin matala, että poliisi voi puuttua mihin tahansa mielenilmaukseen, jonka voi tulkita kiusalliseksi.
Kolmantena esimerkkinä käytetään pyrkimystä kieltää ”eheytyshoidot” epämääräisen kattotermin varjolla. Tämä antaisi oikeuden puuttua pelkästään jo rukouksiin ja hengelliseen kasvatukseen. Nimekkäät lakimiehet ovat jo varoittaneet, miten epämääräiset termit voivat kriminalisoida herkästi toimintaa, joka ei liity lain alkuperäiseen tarkoitukseen.
Loppukaneetissa brittilehti viittaa jälleen Räsäsen tapaukseen:
”Nämä lakialoitteet ovat erilaisia, mutta ne mukailevat yllä kuvattua kaavaa. Mikä voisikaan mennä vikaan epämääräisesti kirjattujen lakien kanssa? Kysykää tätä siltä suomalaiselta kuuden lapsenlapsen isoäidiltä, joka voi joutua vankilaan twiitattuaan raamatullisia säkeitä.”
Suomen Uutiset raportoi äskettäin myös tapauksesta, jossa nimekkäät yhdysvaltalaisvaikuttajat vaativat avoimessa kirjeessään Yhdysvaltoja asettamaan pakotteita valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista vastaan Päivi Räsästä kohtaan nostamiensa syytteiden vuoksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Päivi Räsäsen toistuvat kuulustelut ovat oire sananvapauden kriisistä

Asianajajatkin huolestuivat epämääräisistä kriminalisoinneista

Ja niin kristillisen vakaumuksen ilmaisu muuttuu kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan – PS-kansanedustajat tukevat mielipidevainon kohteeksi joutunutta Päivi Räsästä

Yhdysvaltalaiset professorit esittävät pakoitteita Raija Toiviaista vastaan: ”Suomen syyttäjälaitos pakottaa kansalaiset valitsemaan uskonnollisen vakaumuksen ja vankeustuomion välillä”

Antikainen: Valtakunnansyyttäjä tahraa Suomen maineen vainoamalla kristittyjä

Lakivaliokunnan perussuomalaisilta ja kristillisdemokraateilta täystyrmäys mietintöön: Hallitus pyrkii tuomaan maalittamisen rikoslakiin takaoven kautta

Kansanedustaja Olli Immonen videohaastattelussa: ”Eliitti sensuroi sinua, sananvapaus on uhattuna”

Tapaus Päivi Räsänen: Rikkoiko Suomi EU-lainsäädäntöä?

Cecil Rhodesin patsas suvaitsevaiston maalina Oxfordissa – musta Rhodes-stipendiaatti johti mielenosoituksia
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.