Espanja sai vähemmistöhallituksen tiistain luottamusäänestyksen jälkeen. Syntyvä hallitus on poikkeuksellinen koalitiohallitus.

Maan parlamentti vesitti ensimmäisessä äänestyksessä vähemmistöhallituksen. Sunnuntain äänestyksessä hallituksen olisi pitänyt saada ehdoton enemmistö taakseen. Se tarkoittaa 176 puoltavaa ääntä. Äänet jakautuivat 166-165. Tiistaina käytiin toinen luottamusäänestys, jolloin pääministeriksi tähyävä sosialistisen työväenpuolue PSOE:n puheenjohtaja Pedro Sánchez tarvitsi enemmän puoltavia kuin kieltäviä ääniä. Toisessa äänestyksessä vähemmistöhallitus sai tuen luvuin 167-165.

Katalaaniseparatistit ratkaisevassa asemassa

Katalonian vasemmistoseparatistit (ERC) ovat ratkaisevassa asemassa. ERC piti lupauksensa tyhjän äänestämisestä luottamusäänestyksessä, vaikka Katalonian separatistiliike on saanut kovia kolhuja aivan viime päivinä.

Puolueen puheenjohtaja Oriol Junqueras on saanut 13 vuoden vankeustuomion. EU-tuomioistuin linjasi, että Junqueras on nauttinut syytesuojaa tultuaan valituksi mepiksi viime kevään europarlamenttivaaleissa.

Maan keskusvaalilautakunta päätti olla vapauttamatta Junquerasia hoitamaan europarlamentaarikon tehtäviä. Keskusvaalilautakunta äänesti myös Katalonian presidentti Quim Torran syrjäyttämisestä äänin 7-6. Torra on ERC:n liittolaispuolueen jäsen.

PSOE ja ERC ovat sopineet neuvottelevansa Katalonian tilanteesta. ERC haluaa Katalonialle virallisen kansanäänestyksen itsenäisyydestä, mitä PSOE ei voi hyväksyä. Sánchez kertoi, että vuoropuhelun tulee pysyä Espanjan perustuslain raameissa. Perustuslaki määrittää Espanjan jakamattomaksi.

Vähemmistöhallitus panttivankina

PSOE ja hallituskumppani vasemmistopopulistinen Podemos joutuvat tasapainoilemaan ERC:n vaatimusten ja oikeistopuolueiden paineen välillä. Oikeistopuolueet vastustavat Katalonian separatismia äärimmäisen jyrkästi.

Vähemmistöhallitus on aikeissa purkaa eurokriisivuosina tehtyjä työmarkkinauudistuksia, kiristää rikkaiden verotusta ja nostaa minimipalkkaa. Talousohjelma on siten törmäyskurssilla oikeistopuolueiden ohjelman kanssa.

Pankeille suunnataan erityiskireää verotusta, mikä on omiaan lisäämään espanjalaispankkien vaikeuksia. Eurooppalainen pankkiala on kärsinyt Euroopan keskuspankin negatiivisista talletuskoroista ja sääntelyn lisäämisestä.

On hyvin odotettavaa, että ERC lopettaa hallituksen tukemisen huomattuaan, ettei se saavuta Katalonian itsenäisyyttä. Nimenomaan ERC veti tuen Sánchezin aiemmalta vähemmistöhallitukselta Katalonian kiistan eskaloiduttua.

Vähemmistöhallituksen myönnytykset Katalonialle johtaisivat puolestaan poliittiseen myrskyyn. Oikeistokonservatiivien puheenjohtaja Pablo Casado nimitti hallitusta ”Frankensteinin hallitukseksi”. Casadon mukaan hallitus koostuu kommunisteista ja separatisteista, jotka haluavat lakkauttaa Espanjan.

Henri Alakylä