

LEHTIKUVA
EU Mäenpään linjoilla käteisen rahan saatavuuden varmistamisen suhteen – ”Kerrankin sieltä EU:sta tulee jotain hyvää”
Euroopan unioni valmistelee parhaillaan asetusta, jonka tavoitteena on varmistaa käteisen rahan laaja hyväksyttävyys ja riittävä saatavuus. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää on harvinaista kylläkin pitkälti samaa mieltä asetuksen tarpeellisuudesta. Suuremman juhlan aihetta kyseinen yksittäistapaus ei unionin suhteen vielä anna.
Euroopan unionin toimielin Euroopan komissio haluaa, että jatkossa eurosetelit ja -kolikot olisi pakko hyväksyä maksuvälineenä kaikkialla euroalueella. Näin uutisoitiin syyskuun alussa valtakunnallisissa viestintävälineissä.
Juha Mäenpäälle aihe on tärkeä. Hän jätti jo alkuvuodesta 2022 eduskunnassa toimenpidealoitteen käteisen rahan turvaamiseksi käypänä maksuvälineenä. Suomen Pankki julkaisi samankaltaisen lainsäädäntöaloitteen heti seuraavalla viikolla.
Käteisellä korvaamattomia ominaisuuksia
Käteisen olemassaolon takaaminen jatkossakin on perusteltua erityisesti huoltovarmuuden vuoksi. Asia on tärkeä myös kansalaisten yleisen luottamuksen säilymisen takia.
– Keskuspankkien hankkeilla digitaalisista valuutoista on pyritty vastaamaan esiin nousseisiin kysymyksiin, mutta huoltovarmuuden kannalta keskeisiä ongelmia esimerkiksi rahan käyttämisestä sähkökatkojen tai verkkoyhteyksien kaatuessa ne eivät poista. Parhaimmillaankin ne voivat olla vain osittainen ratkaisu, korosti perussuomalaisten kansanedustaja toimenpidealoitteessaan.
Olennaisilta osin tilanne ei ole muuttunut miksikään vuonna 2024.
Mäenpää kysyy esimerkiksi, miten ja mistä kuljetusala tankkaa autonsa, jos tietoliikenneyhteydet eivät toimi. Ruoka kun kulkee pyörien päällä vaikkapa pääkaupunkiseudun marketteihin.
– Käteisellä on omat vahvuutensa ja erityispiirteensä. Se on matalan teknologian väline: käteinen ei vaadi käyttäjältä pankkitiliä, matkapuhelinta, maksukorttia tai verkkoyhteyttä. Käteisen yksityisyyden suoja on korkea, koska sen käytöstä ei jää jälkiä. Se on myös äärimmäisen intuitiivinen ja helppokäyttöinen maksutapa ja siksikin tärkeä monille ikäihmisille ja sairaille.
– Käteinen raha on hyvä varajärjestelmä, ja lisäksi se on viimeinen vaihtoehto, johon voi aina palata, jos muut järjestelmät eivät toimi. Tämä on huoltovarmuuden kannalta keskeistä, huomauttaa Mäenpää.
Huoltovarmuusturvallisuus paranisi
Yle uutisoi tekeillä olevan käteisasetuksen olevan osa yhtenäisvaluuttapakettia, jonka yhtenä tavoitteena on ottaa käyttöön myös digitaalinen euro. Mahdollista on, että Suomelle tulee määräyksiä, joita monessa euromaassa on jo nyt, eli yritysten olisi pakko hyväksyä käteinen maksutapana.
Neuvotteluissa on keskusteltu myös mahdollisista asetukseen tulevista enimmäisetäisyyksistä lähimmälle pankkiautomaatille. Tämä voi muuttaa myös suomalaista pankkiautomaattiverkostoa.
Eniten käteistä käyttävät lapset ja vanhukset. Huomionarvoista on myös, että käteisen merkitys korostuu, mitä kauemmas suurista asutuskeskuksista mennään. Valtiovarainministeriön virkakunnasta korostetaan käteismaksumahdollisuuden turvaamisen tärkeyttä esimerkiksi ruuan ja lääkkeiden ostamisessa.
Lisäksi huomautetaan, että mitä enemmän maassamme on eri tavoin toimivia maksuvälineitä, sitä parempi yleinen huoltovarmuusturvallisuus on. Suomen Pankin keväällä tekemässä kuluttajakyselyssä lähes 40 prosenttia onkin vastannut, että he pitävät käteistä edelleen tärkeänä maksuvälineenä.
– Kerrankin sieltä EU:sta tulee jotain hyvää, hymähtää Mäenpää kerratessaan komission alustavia ehdotuksia.
EU:n ongelmat eivät ole kadonneet
Mäenpää toteaa kuitenkin, ettei Euroopan komission yksittäinen osuma vielä riitä korvaamaan vuosien varrella ammuttuja huteja.
– Eivät nämä näytöt ole kovin kummoisia olleet. Suunnitelma käteisrahan suhteen vaikuttaa pikemminkin yksittäistapaukselta kuin linjamuutokselta parempaan, Mäenpää tuhahtaa.
Yksi suurimmista huolista kohdistuu lykättyyn muttei hylättyyn lyijyasetukseen, jota Suomen nykyinen hallitus vastustaa jo hallitusohjelmassaan.
– Se on Euroopan unionin kemikaaliviraston tavoite rajoittaa lyijynkäyttöä luodeissa. Asetus romuttaisi suomalaista reserviläistoimintaa. Jos lyijy korvattaisiin jollain muulla materiaalilla, niin se moninkertaistaisi luotien hinnan ja vaikeuttaisi ampumaratojen sekä ampumaharrastuksen toimintaa ja ylläpitoa.
– Edellä mainitun lisäksi lyijyasetus kasvattaisi kustannuksia julkiselle taloudelle, sillä poliisi joutuisi uusimaan suojavarusteitaan uusien läpäisevämpien luotien vuoksi. Hintalappu voisi olla jopa kymmeniä miljoonia euroja, Mäenpää selittää.

KUVA PS ARKISTO
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- huoltovarmuusturvallisuus käteinen raha lyijyasetus digitaaliset valuutat maksuvälineet Käteinen Euroopan unioni Suomen Pankki Hallitusohjelma Juha Mäenpää Euroopan komissio Huoltovarmuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Reijonen: Miten maksetaan polttoaineet, jos tietoliikenne yhteydet eivät toimi?

Mäenpää: Huoltovarmuus kiinteä osa Suomen turvallisuuspolitiikkaa

Reijonen huolissaan tankkauspaikkojen automatisoitumisesta – Saarikon vastaus: Sopimusvapaus ei tarkoita käteisen vastaanottopakkoa

Mäenpää puhui käteisen rahan puolesta: Tärkeä maksutapa kriisivalmiuden ja huoltovarmuuden kannalta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.