

LEHTIKUVA
EU:n autonvalmistajat kehottavat unionia tarkistamaan brexit-kantansa – pääneuvottelija Barnier väläytti kompromissihalukkuuttaan
Brexit-neuvottelujen katkeaminen viime viikolla hermostutti EU:n autonvalmistajat, Financial Times uutisoi. EU:n kauppataseen ylijäämä Britanniaan olisi haavoittuvainen mahdollisille tullimaksuille. EU väläyttää kompromissihaluaan kauppasopimusneuvottelujen jatkamiseksi.
Iso-Britannia ilmoitti viime viikolla, että kauppasopimusneuvottelut ovat jäissä, kunnes EU muuttaa perusteellisella tavalla ajatteluaan. Britannian pääministeri Boris Johnson keskeytti neuvottelut viime viikon Eurooppa-neuvoston kokouksen jälkeen. Kokouksessa brittejä vaadittiin perääntymään vaateistaan.
EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier kertoi Euroopan parlamentille, että sopimuksen eteen molempien osapuolien tulee tehdä kompromisseja. Barnier uskoo sopimukseen olevan vielä aikaa. Britit vastasivat kuuntelevansa herkällä korvalla EU:n uusia ehdotuksia.
Kolme kiistakapulaa
Neuvotteluja hiertävät kolme asiaa. EU haluaisi briteiltä takeet siitä, ettei Britanniassa ryhdytä massiiviseen tukiaispolitiikkaan. Se vääristäisi kilpailukykyä brittien eduksi.
Toiseksi osapuolet ovat erimielisiä siitä, missä mahdolliset kauppariidat ratkaistaisiin. EU on vaatinut EU-tuomioistuimen sanovan viimeisen sanan, mikä ei taas käy briteille.
Kolmanneksi eripuran lähteeksi on noussut kalastusoikeudet Britannian aluevesillä. Kyseessä on verraten mitätön toimiala suhteutettuna koko talouteen. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on tosin lähes pakkomielteisesti vaatinut EU-aluksille kalastusoikeuksia brittivesille.
Autonvalmistajat hermostuivat jyrkkyyteen
Euroopan autonvalmistajien liitto ACEA kirjoitti EU:lle, ettei unionin strategia hakea kauppasopimusta brittien kanssa ole alan toivoma. ACEA vahvisti Financial Timesille kirjoittaneensa lehden näkemän kirjeen.
Liiton mukaan EU:n neuvottelustrategia voi aiheuttaa mittavat taloudelliset vahingot. Barnier on puolestaan kehottanut autonvalmistajia varautumaan lyhytaikaisiin sopeutustoimiin kauaskantoisemman hyödyn saavuttamiseksi.
Kesäkuussa yli 50 elintarvikealan liittoa Isosta-Britanniasta ja EU:sta valittivat jyrkän neuvottelulinjan mahdollisista seuraamuksista.
Iso-Britannia ja EU käyvät kauppaa tämän vuoden loppuun EU:n yhteismarkkinan säännöillä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Michel Barnier Boris Johnson kauppasopimukset Autoteollisuus Emmanuel Macron Brexit Iso-Britannia EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Brittien ja EU:n tulevasta suhteesta neuvotellaan taas – osapuolet täysin eri linjoilla

Globalismin huippu on jo nähty – Farage päihitti federalistit

Britannian ja EU:n kauppaneuvotteluista tulossa iso päänsärky: Britit eivät halua myydä itsenäisyyttään

Mäkynen: Euroopan unioni jyrää pienet maat tulevaisuudessa

Perussuomalaiset: Brexit aiheutti paniikin – ”Jopa Ylen pölyttyneet kirjeenvaihtajat on täytynyt hälyttää uutisoimaan EU-myönteisiä juttujaan suomalaisille”

Boikotoivatko britit nyt EU-tuotteita unionin jyrkän brexit-linjan vuoksi?
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.