ITÄVALTA | Vapauspuolueen (FPÖ) presidenttiehdokas Norbert Hofer on kasvattanut johtoaan mielipidemittauksissa, uutistoimisto Reuters kertoo. Hoferin johto on kasvanut 52 prosenttiin. Hän hävisi huhtikuussa järjestyn presidentinvaalin äärimmäisen niukasti vihreiden tukemalle kilpakumppanilleen Alexander Van der Bellenille, mutta epäselvyyksien vuoksi Itävallan perustuslakituomioistuin määräsi, että maahan on järjestettävä uudet vaalit.

Reutersin mukaan islamistiterroristien tekemät viimeaikaiset iskut ja brittien EU-eroänestys ovat nostaneet FPÖ:n suosiota.

FPÖ tunnetaan erittäin maahanmuuttokriittisenä puolueena. Puolue on väläyttänyt myös kansanäänestystä EU-erosta brittien tapaan. Puheenjohtaja Heinz Christian Strache on lisäksi vaatinut tiukempaa linjaa EU:n ja Turkin suhteisiin. Strachen mukaan epäonnistuneen Turkin vallankaappausyrityksen jälkeen Turkki on ajautunut yhä kauemmas EU-jäsenyysneuvotteluista. Turkki on esimerkiksi pohtinut kuolemanrangaistuksen paluuta.

Strachen mukaan EU:n tulisi katkaista myös taloudellinen tuki Turkille. Avustusten sijaan hän tarjoaisi Turkille pakotteita ja sanktioita.

Presidentinvaalien äänestystäpäivä on 2.10.

Hoferin puole noussut suosituimmaksi

Parlamenttivaaligallupeissa FPÖ on kiilannut ykköseksi 35 prosentin kannatuksellaan.

Toisena tulevat sosialidemokraatit ovat FPÖ:stä kaukana takana, heidän kannatuksensa on 25 prosentissa. Keskusta-porvarillinen Kansanpuolueen kannatus on 19 prosentissa. Hallituksessa on tällä hetkellä Kansanpuolue ja sosialidemokraatit.

Henri Myllyniemi