Ilmastoaktivisti Greta Thunberg on noussut jälleen otsikoihin syyttelemällä maailman johtajia tyhjistä puheista ja riittämättömistä ilmastoteoista. Sky News -kanavan haastattelussa Thunberg puolestaan sanoi Britannian aloittaneen ilmastonmuutoksen, sillä teollinen vallankumous ja hiilen polttaminen aloitettiin siellä. Britannialla on hänen mukaansa ”suunnaton historiallinen vastuu” ilmastonmuutoksesta. Tunnettu brittihistorioitsija David Starkey ojentaa nuorta ilmastoaktivistia kuittaamalla, että tarinalla on toinenkin puoli: Britannia on vastuussa modernista maailmasta. Historioitsija näkee Britannian historiallisen roolin ratkaisevaksi tuntemamme nykymaailman kannalta. Hän kuittaa, että Thunberg asettuu modernia maailmaa vastaan. Starkey näkee ilmastoaktivistin ajattelun edustavan pikemminkin uuden ajan uskonnollisuutta ja maailmanlopun paasaamista kuin ympäristönsuojelua. Historioitsija vertaa Thunbergin henkilökulttia keskiajan lapsipyhimyksiin ja pitää asiaa koomisena.

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg kuohutti jälleen viime viikolla arvostelemalla maailman johtajia Youth4Climate-kokouksessa Milanossa. Hänen mukaansa ”niin kutsutut johtajat” puhuvat tyhjiä sanoja, mutta eivät tee riittävästi ilmastokriisin ratkaisemiseksi.

Myös tuoreessa Sky News -kanavan haastattelussa Thunberg syyllistää erityisesti Britanniaa:

”Ilmastonmuutos sai alkunsa Britanniasta, koska teollinen vallankumous lähti sieltä liikkeelle. Siellä alettiin polttamaan hiiltä, joten tietysti Britannialla on suunnaton historiallinen vastuu”

Tunnettu brittiläinen historioitsija ja mediapersoona David Starkey vastaa Thunbergin syytöksiin:

”Tietenkin olemme vastuussa – koko modernista maailmasta.”

Teollisella vallankumouksella viitataan 1700-luvulla Britanniasta alkaneisiin talouden ja teknologian mullistuksiin, jotka levisivät 1800-luvun aikana ympäri Eurooppaa ja muuta maailmaa. Sen seurauksena ihmiskunnan aineellinen elintaso lähti kiihtyvään kasvuun.

Starkey muistuttaa tarinan toisesta puolesta, Britannian roolista koko tuntemamme modernin maailman kehitykselle kaikkine mukavuuksineen. Historioitsija kertoo GBNews-kanavan haastattelussa, miten teollisen vallankumouksen lisäksi britit ovat keksineet suunnattoman määrän nykymaailmalle arkisia asioita. Hän muistuttaa, että mm. länsimainen pukumuoti, urheilulajit ja jopa viikonloppu ovat brittien keksimiä.

”Greta Thunberg on klassinen keskiajan lapsipyhimys — sellaisiin pitäisi suhtautua huumorilla”

”Eli, mitä Greta oikeasti vastustaa? Hän vastustaa modernia maailmaa.”

Starkey näkee Thunbergin ajattelussa ja kielenkäytössä yhtymäkohtia uskonnolliseen perisyntiajatteluun, itseruoskintaan ja kysymyksiin anteeksiannosta.

”Ongelma on, että uuden kaltainen uskonnollisuus on leviämässä. Greta ei ole oikeastaan ympäristönsuojelija. Hän vain esiintyy sellaisena. Annas kun kerron, mikä hän oikeasti on. Hän on sellainen uskonnollinen paasaaja Hyde Parkin puhujanpöntössä, kertomassa maailmanlopun olevan lähellä.”

Starkey kutsuu Thunbergin ajattelua millenarismiksi. Käsite viittaa uskonnollisiin tai poliittisiin kultteihin, jotka ennustavat suuria käännekohtia ja muutoksia ihmiskunnan historiassa.

”Niitä on ollut läpi historian. Tällä kertaa Jumalasta on hankkiuduttu eroon, mutta ei uskonnosta. Thunbergin kohdalla palvonnan kohde on Maa. Hän palvoo Äiti Maata.”

Starkeyn mukaan Thunbergin ilmastoaktivismissa on myös mukana piirteitä itseruoskintaa harjoittavasta kristillisyydestä. Hän hakee yhtymäkohtia mm. jyrkkään katoliseen etiikkaan. Historioitsija valaisee, että tietyissä uskonnollisissa piireissä elämästä ei saisi nauttia liikaa, tai se on hyvitettävä itseruoskinnalla.

”Greta Thunberg on klassinen keskiajan lapsipyhimys — sellaisiin pitäisi suhtautua huumorilla”

SUOMEN UUTISET