Reilu kuukausi sitten nostin esille puuhakevoimaloiden tuen riittämättömyyden. Nurisin tästä hallitukselle: eihän näin pienillä tuilla kukaan perusta voimalaa, perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen sanoo.

– Ei mennyt nurinat hukkaan. Hallitus on päättänyt päästää pienet puuhakevoimalat uusiutuvan energian tukijärjestelmän piiriin. Tällaisilla muutoksilla saadaan vauhtia voimalainvestointeihin. Hallitus on kuullut sahayrittäjiä. Nyt täytyy olla tyytyväinen.

”Tässä korjattiin iso asia”

Hakkarainen sanoo olevansa erityisen tyytyväinen, että kuoret ja purut otetaan tuen piiriin.

– Tässä korjattiin iso asia. Purut ovat mädäntyneet sahojen laidoilla ja menettäneet energia-arvonsa, kun ne eivät ole olleet tuen piirissä.

– Nyt tulevien metsäinvestointien, mm. Äänekosken ja Kemin, johdosta vapautuu markkinoille 2-3 miljoonaa kuutiota tukkipuuta. Sahat maksavat 70 prosenttia kantohinnasta. Sahateollisuuden on kilpailukykyisesti pystyttävä markkinoimaan tuotteet maailmalle. Kilpailuasemien säilyttämiseksi energiatuki sahoille on ensiarvoisen tärkeä, Hakkarainen huomauttaa.

Hallitus julkaisi tänään Suomen energia- ja ilmastostrategian. Samalla hallitus kertoi uudesta teknologiasta riippumattomasta uusiutuvan energian tukijärjestelmästä. Tuen piiriin pääsevät myös metsäenergiaa eli sahajätteitä, kuten sahanpurua ja kuorta, hyödyntävät pienimuotoiset yhdistelmävoimalat (CHP-voimalat), jotka tuottavat sekä sähköä että lämpöä.

SUOMEN UUTISET