Hallitusohjelmassa on perussuomalaisten vaatimuksesta sovittu, että hallitus teettää riippumattoman selvityksen maahanmuuton kustannuksista. Selvityksen piti valmistua jo keväällä. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Teuvo Hakkarainen tivasi kyselytunnilla, miksi sosiaali- ja terveysministeriö ei ole saanut vieläkään mitään selvitystä aikaiseksi.

– Ministeriön sivuilta löytyy asiasta yksi taulukko, jossa on kerrottu, mitä kaikkia maahanmuuton vaikutuksia tutkivia teoksia on olemassa. Onko sosiaali- ja terveysministeri tyytyväinen siihen, että ministeriönne on saanut selvitettyä kahdessa ja puolessa vuodessa, mitä selvityksiä olemassa on, Hakkarainen kysyi sinisten sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalta.

Hakkaraisen mielestä päättäjien ja virkamiesten tulee tietää, keitä Suomessa on, mitä he tekevät ja mitä heille maksetaan.

– Mikä maksaa selvityksen valmistumisessa, ja mikä on arvionne vuotuisista maahanmuuton kustannuksista, Hakkarainen piikitteli.

– Selvitystyö on ollut käynnissä ministeriössä, ministeri Mattila vastasi.

– Se valmistuu sieltä kyllä ajallaan, ja se ottaa sen ajan nyt vielä, mitä siihen tarvitaan, mutta kyllä lupaan että se valmistuu, Mattila kiemurteli.

Seuraavaan maahanmuuttoaaltoon ollaan valmistauduttu

Hakkaraisen mielestä oli hämmästyttävää, miten hallitus pystyy edes laatimaan valtion tulo- ja menoarvion, kun ei se virkamiesarmeijakaan huolimatta pysty selvittämään niitä kuluja, joita maahanmuutosta syntyy.

– Tällainen vatulointi laittaa koko budjetin epäuskottavaan valoon, Hakkarainen kommentoi.

Sisäministeri Paula Risikko vastasi omasta puolestaan että vuoden 2015 kriisin jälkeen maahanmuuton kustannukset on saatu hallintaan.

Risikko lopetti puheenvuoronsa pahaenteiseen ennakointiin.

– Nyt olemme paljon paljon toisaalta valmistautuneempiakin sitten mahdolliseen seuraavan vaiheeseen.

Suomen Uutiset