Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho vertaa Twitterissä Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallintoa Isis-terroristijärjestöön. Vertauksella Halla-aho viittaa siihen, että neuvottelutietä Venäjän johtoon maan aloittaman sodan lopettamiseksi ei ole käytössä.

Jussi Halla-aho toteaa, että koska länsi ei ole pyrkinyt kompromisseihin tai neuvotteluun Isis-järjestön kanssa, siihen ei kannata pyrkiä Venäjänkään kanssa.

– Isisin tavoitteet ja toimintatavat eivät ole hyväksyttäviä. Mielestäni yhä enemmän sama pätee Venäjään ja sen johtoon. Venäjähän on omasta valinnastaan ryhtynyt terrorismia toteuttavaksi rikollisvatioksi. Tähän todellisuuteen on jo korkea aika herätä, tänään MTV Uutisaamussa vieraana ollut kansanedustaja sanoo.

Halla-aho katsoo, että liian pitkään on pidetty yllä toivoa siitä, että ”järkipuheella” olisi saavutettavissa ratkaisu Venäjän aloittamaan hyökkäyssotaan Ukrainassa.

– Ratkaisua tai neuvotteluraidetta ei ole, koska Putinin tavoite eli Ukrainan orjuuttaminen ei ole neuvoteltavissa. Toisaalta, Putinilla itselläänkään ei ole aikeita lopettaa sotaa omalla päätöksellään. On vain tehtävä kaikki sen eteen, että Venäjän asevoima tuhotaan Ukrainassa. On siksi hyvä, että kansainvälinen yhteisö on kiihdyttänyt Ukrainalle annettavaa aseapua.

Venäjän keskiluokkaan voi vaikuttaa viestinnällä

Halla-aho korostaa, että Putinin oma retoriikka ”neuvotteluista” lännen kanssa on vain keino luoda hämmennystä, jolla Putin pyrkii lähinnä luomaan itselleen tilaa toimia. Halla-ahon mukaan Venäjään voidaan silti vaikuttaa viestinnällisin keinoin.

– On tärkeää muistuttaa Putinia ympäröivälle eliitille ja tavallisille venäläisille, että Venäjän nykyinen toiminta ajaa koko maan ja sen kansan umpikujaan.

Putinin valta ja menestys on tähän saakka perustunut siihen, että keskiluokkaiset ihmiset ovat saaneet elää suhteellisen mukavasti.

– Sota Ukrainassa ei aluksi ole koskettanut Venäjän keskiluokan elämää. Siksi on mielestäni tärkeää, että Euroopan maat, myös Suomi, ovat rajoittaneet Venäläisten oikeutta matkustaa Halla-aho sanoo.

Hän muistuttaa, että epäonnistuneet sodat, kuten Afganistanin sota 1980-luvulla, ovat ennenkin johtaneet Venäjällä sisäisiin mullistuksiin.

– Sosiaalinen paine Venäjän sisällä kasvaa koko ajan. Liikekannallepanon ja huonojen sotauutisten myötä sota koskettaa yhä suurempaa osaa tavallisesta väestöstä.

Putin ei lopeta vapaaehtoisesti

Halla-aho huomauttaa, että kun muutokset käynnistyvät Venäjällä, vauhti voi olla hyvinkin nopeaa.

– Putinin hallinnon kaatuminen on täysin mahdollista, vaikka arvauksia on turha esittää. Aikoinaan Neuvostoliittokin romahti nopeasti, eikä sitä osattu ennustaa etukäteen.

Putinin lähipiiri ja Venäjän eliitti todennäköisesti ymmärtää, että nykyinen sotapolitiikka on ajamassa Venäjää umpikujaan.

– Siellä ymmärretään myös, että Putin ei vapaaehtoisesti lopeta sotaa. Palatsivallankumous on siis hyvin mahdollinen. Se voi tapahtua niinkin, että kuulemme, miten Putin on ensin terveyshuolien vuoksi siirretty syrjään, Halla-aho sanoo.

Viime päivinä Putinin retoriikkaan on kuulunut myös vihjaukset ydinaseen käyttämisestä. Halla-aho toteaa, että tavoitteena on luoda hämmennystä ja pelkoa.

– Putin on KGB-agentti, eli hän pyrkii siirtämään vastuuta muille ja selviytymään itse. Putin tietää, että ei selviytyisi ydinaseiden käytöstä.

SUOMEN UUTISET