

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho ihmetteli, miksi muilta puoluejohtajilta kyseltiin hallitusyhteistyön mahdollisuuksista: ”Osoittaa pelkoa perussuomalaisten seuraavaa vaalitulosta kohtaan”
Alma Median puheenjohtajatentissä tänään nousi jostain syystä keskeiseksi puheenaiheeksi se, mitkä puolueet suostuisivat hallitusyhteistyöhön juuri perussuomalaisten kanssa. Haastattelijat katsoivat asiaksi kysyä tästä erikseen kaikilta puoluejohtajilta.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sai kuitenkin ensin lausua vanhat arvopohjaselityksensä siitä, miksi Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset potkaistiin ulos hallituksesta viime kesänä.
– Hallitusneuvotteluissa on sovitettava eri puolueiden arvoja toisiinsa. Vuoden 2017 perussuomalaisten puoluekokouksen valintojen jälkeen emme enää löytäneet yhteistä arvopohjaa, eli jonkinlainen raja ylittyi. Emme enää olisi voineet tehdä hankalia päätöksiä yhdessä, Sipilä sanoi.
Tosiasiassa tultuaan valituksi perussuomalaisten puheenjohtajaksi Halla-aho oli ainoastaan edellyttänyt hallitusohjelman noudattamista.
Keskusta ei lähde tällä kertaa tuomitsemaan
Sipilä kuitenkin suhtautui jatkossa lähtökohtaisesti avoimesti hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.
– Me emme lähde etukäteen sanomaan, että joku ryhmä ei käy keskustalle emmekä tuomitsemaan sitä kansanedustajien joukkoa, joka ensi keväänä valitaan, Sipilä sanoi.
Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli samoilla linjoilla.
– Etukäteen ei suljeta pois yhteistyötä muiden puolueiden kanssa, me etenemme neuvottelujen kautta.
Rinne valitteli yhteisen arvopohjan puuttumista
SDP:n Antti Rinne vetosi saman tien yhteisen ”arvopohjan” puuttumiseen ja totesi, että hallitusyhteistyö näyttää mahdottomalta. Myös vasemmiston Li Andersson sanoi, että varsinkin maahanmuutto- ja talouspolitiikassa yhteistä säveltä perussuomalaisten kanssa tuskin löytyisi.
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puolestaan luonnehti hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa ”onnettomaksi avioliitoksi”. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi arvoituksellisesti ”kuuntelevansa ja seuraavansa” tilannetta.
Halla-aho itse on todennut tulevasta, että hallitusohjelman sisältö on ratkaisevaa hallitukseen osallistumiselle eikä hän ole sulkenut muita puolueita pois.
”Kannattaako käyttää lähetysaikaa tällaiseen?”
Jussi Halla-aho itse oli ihmeissään siitä, miksi puheenjohtajatentissä ylipäätään käytettiin aikaa sen tiedustelemiseen, mitkä puolueet suostuisivat hallitusyhteistyöhön nimenomaan perussuomalaisten kanssa.
– Ehkä se vain osoittaa pelkoa perussuomalaisten seuraavaa vaalitulosta kohtaan, eli meitä pidetään relevanttina puolueena, Halla-aho hymähti.
Hän lisäsi, että toisaalta asetelma on muutenkin viime aikoina kääntynyt tilanteeseen, jossa perussuomalaiset on kaikkien muiden puolueiden vastapuolella.
– Vanhat yhteiskunnalliset jakolinjat ovat katoamassa, nyt politiikassa vastakkain ovat globalismi ja kansallismielisyys.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hallitusyhteistyö puheenjohtajatentti Arvopohja Sari Essayah Anna-Maja Henrikkson Petteri Orpo Antti Rinne Li Andersson Juha Sipilä Jussi Halla-aho eduskuntavaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Orpo puhui pahan kerran ohi suunsa – hallitusrikkoon ei ollutkaan syynä arvopohja vaan se, etteivät perussuomalaiset olleet paimennettavissa (video)

PS-kansanedustajilta täystyrmäys SDP:n työryhmän salaisesta muistiosta paljastuneille suunnitelmille: ”Me emme tarvitse maahan lisää rikollisuutta”

Halla-aho pitää Antti Rinteen (sd.) lupausta nigerialaishuijauksena: “Demarit eivät tule korottamaan kenenkään eläkkeitä”

Halla-aho epäilee kohutun irtisanomislain toimivuutta: Työttömyyden hoitamisessa keskeistä on yritysten kilpailukyvyn parantaminen – “Onko hallitus tehnyt siinä kaikkensa?”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.