Jussi Halla-ahon mukaan Kulmunin tapaus kuvastaa hyvin myös suomalaista puoluejärjestelmää. – Perinteiset puolueet pyrkivät valtaan siksi, että valta antaa mahdollisuuden pumpata resursseja omiin taskuihin, kavereiden taskuihin ja oman äänestäjäryhmän taskuihin. Onneksi tästä jää välillä kiinni, Halla-aho sanoi maanantaina Tuumaustunnilla.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan valtiovarainministerin tehtävästä eronnut Katri Kulmuni syyllistyi kepulaiseen perisyntiin: hän sekoitti omat rahat ja veronmaksajan rahat.

– Tämä on valitettavan tavallista Suomessa, joka kuulemma on maailman vähiten korruptoitunut maa, Halla-aho sanoo.

– Toki voi olla niin, että Kulmunin rahastus tuotiin julkisuuteen ahtaista puoluepoliittisista syistä. Oliko kyseessä demareiden kosto Antti Rinteen savustamisesta, vai kepun sisäinen operaatio, jonka takana on kymmenen prosentin kannatuksen aiheuttama paniikki, sen – ehkä – kertoo historiankirjoitus. En malta olla toteamatta, että jos myös kepun viimeviikkoinen kriisiviestintä oli viestintäkonsultti Harri Saukkomaan käsialaa, puolueen kannattaa ehkä harkita palveluntarjoajan vaihtamista.

Vanhojen puolueiden välillä ei ole ideologisia eroja

Halla-ahon mukaan Kulmunin tapaus kuvastaa myös hyvin suomalaista puoluejärjestelmää.

– Perinteisten puolueiden välillä ei ole ideologisia eroja. Ne eivät pyri valtaan siksi, että niillä olisi visio siitä, miten Suomesta rakennetaan parempi paikka kaikille suomalaisille, vaan siksi, että valta antaa mahdollisuuden pumpata resursseja omiin taskuihin, kavereiden taskuihin ja oman äänestäjäryhmän taskuihin. Onneksi tästä jää välillä kiinni.

PS teki viime viikolla vaikean päätöksen

Viime viikolla myös perussuomalaisten eduskuntaryhmä erotti yhden jäsenensä. Halla-aho sanoo, että siinä missä Kulmunin eroamista pidettiin julkisessa keskustelussa ryhdikkyytenä, perussuomalaisten ratkaisu nähtiin peliliikkeenä.

Halla-ahon mukaan Kulmunilla ei kuitenkaan ollut vaihtoehtoja, kun taas perussuomalaisilla oli.

– Mitä perussuomalaisten eduskuntaryhmään tulee, media ja muut puolueet tekevät meidän kanssamme vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen saman virheen. He olettavat, että me pyrimme tekemään muille mieliksi ja tekemään itseämme tykö. Tästä virheoletuksesta seuraa virheellinen jatko-oletus, että meiltä saa ehkä lypsettyä painostamalla lisää. Nyt onkin jo sanottu, että edustaja Turtiaisen erottaminen ei riitä, ja kysytty, että miksi sitten sitä ja tätä ja tuota edustajaa ei eroteta.

– Me teimme erittäin vaikean päätöksen omista syistämme. Eduskuntaryhmässä jos missä pätee kolmen muskettisoturin sääntö: yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta. Eduskuntaryhmä ei uhraa yksittäistä jäsentään, mutta myöskään yksittäinen jäsen ei uhraa eduskuntaryhmää. Lojaliteetin on toimittava kumpaankin suuntaan, tai se ei voi toimia lainkaan, Halla-aho sanoo.

SUOMEN UUTISET