Keskustapuolue on valitsemassa itselleen uuden puheenjohtajan syksyn puoluekokouksessaan. Taloustieteen dosentti Tuomas Malinen ruotii Puheenvuoron blogissaan puolueen johdon suhtautumista EU:n elpymisvälineeseen. Malinen pitää puoluejohdon sumutuksia suoranaisesti tietoisina valheina.

Tuomas Malinen käy kiinni puheenjohtajaehdokas, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon kirjoitukseen, missä Saarikko valittelee elpymisvälineen keskustelun pyörivän nettomaksujen ympärillä. Malinen huomauttaa, että keskustelua on käyty myös elpymisvälineen oikeudellisista ongelmista ja sen avaamaan liittovaltiokehitykseen.

Keskustelua on käyty myös elpymisvälineen varsinaisesta pihvin puutteesta: monet ekonomistit ovat todenneet, ettei elpymispaketti elvytä Euroopan taloutta.

Investointeja ei voi määrätä

Elpymisvälineen lahjaraha on ajatuksen tasolla kaavailtu käytettäväksi investointeihin. Investoinnit digi- ja viherteknologiaan ovat olleet erityisesti toiveiden listalla.

Malinen huomauttaa, ettei rahojen käyttötarkoitusta voida valvoa. Lahjaraha vapauttaa nettosaajamaiden budjettivaroja. Lahjoituksia saaneet maat käyttävät ylimääräiset budjettivarat itsenäisesti. Mikään ei takaa niiden päätyvän investointeihin.

Malisen mielestä olisi järkevämpää, että korkean tuottavuuden maat investoisivat itse lahjoitusten sijaan.

– Käytännössä ”elpysmisvälineen” avustukset ovatkin puhdas tulonsiirto, tai lahjus, eteläisille jäsenmaille ilman mitään takuita, että investoinnit tai talous Euroopassa elpyvät, Malinen summaa.

Kallis ”neuvotteluvoitto”

Malinen ihmettelee Saarikon suitsuttamaa ”neuvotteluvoittoa”. Saarikon mukaan elpymispakettineuvotteluissa Suomi säästyi miljoonaluokan maataloustukien leikkauksilta. Se väistettiin maksamalla 6 200 miljoonaa euroa.

– Eli maksamme 6,2 miljardia, jotta voisimme saada satoja miljoonia. Kuinka tyhminä poliitikot meitä oikein pitävät? Malinen kysyy.

Keskustan istuva puheenjohtaja Katri Kulmuni on Saarikon linjalla siinä, ettei elpymispaketti täytä tulonsiirtounionin tunnusmerkkejä.

Malinen muistuttaa, että EU rikkoo kahta omaa sääntöään elpymisvälineellään. Ensiksi EU pyörii välineen myötä yhteisellä velkarahalla ja toiseksi jäsenmaat täyttävät toistensa budjettiaukkoja.

Hän arvelee, etteivät Kulmuni ja Saarikko edes itse usko elpymisvälineen kertaluonteisuuteen. Viesti on suunnattu keskustan omille äänestäjille, sillä tulonsiirtounioni tuskin puolueen kannattajia ilahduttaisi. Malinen arvelee, ettei edes puolueen kannattajat usko puheenjohtajaehdokkaidensa sepityksiä.

– Nykypoliitikkomme näyttävät pitävän meitä kansalaisia täydellisinä hölmöinä. Meidän on aika antaa heille opetus, Malinen päättää kirjoituksensa.

Henri Alakylä