Keskustapuolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni eroaa valtionvarainministerin tehtävästä. Hän ilmoitti asiasta äsken tiedotustilaisuudessa.

Kulmuni ilmoitti erostaan Eduskunnassa:

”Arvoisat median edustajat. Halusin uudessa ministerin tehtävässäni ministerinä, suuren mediahuomion alla, saada lisää esiintymisvarmuutta. Pyysin selvittämään, onko mahdollisuutta saada koulutusta ministeriön kautta. Sain koulutusta, jota pidin hyvänä ja tarkoituksenmukaisena. Tiedossani ei ole ollut eikä ole, että miniteriöiden hankintasopimuksissa tai itse koulutuksessa olisi mitään juridisia tai hallinnollisia ongelmia.

Ministerin ja puoluejohtajan tehtävien erottaminen on monissa kohdin äärimmäisen hankalaa. Lähes mahdotonta. Totuus taitaa kuitenkin olla, että edustan aina yhtä aikaa molempia, oli tilanne mikä tahansa. Saamani koulutus on valmentanut minua esiintymiseen uudessa tehtävässäni ministerinä. Se oli minun toiveeni, ja koulutuksen tarkoitus. Ministeri pitää puheita eri kielillä, eri teemoista ja suurille saleille. Puheharjoituksissa harjoittelin esimerkkinä puoluekokouspuhetilannetta. Sitä ei olisi pitänyt tehdä. Tehdyt harjoitukset ovat olleet hankintasopimuksen mukaisia, mutta jälkiviisaana ymmärrän, että maailman kaikista puheista juuri tuota ei olisi tullut käyttää. Siinä hetkessä en kiinnittänyt asiaan huomiota. Harjoitteissa ei olisi pitänyt olla osia lainkaan, joilla voidaan nähdä liityntöjä toimintaani puolueen johdossa.

Yhteiskunnallisissa tehtävissä täytyy kantaa yhteiskunnallista kokonaisvastuuta. Minun on kannettava poliittinen vastuu asiasta, vaikka en olekaan tiennyt kaikista kokonaisuuteen liittyvistä hankinnoista enkä ole niitä tilannut tai hankkinut. Minullekin selvisi tähän kaikkeen käytetty kokonaissumma vasta tällä viikolla.

Poliitikkona minun tehtäväni on kantaa vastuu. Olen tullut johtopäätökseen, etten jatka valtioneuvoston jäsenenä. Keskusta jatkaa hallituksessa. Olen informoinut asiasta pääministeriä. Minä jatkan keskustan puheenjohtajana. Keskusta ja keskustan eduskuntaryhmä valitsevat uuden ministerin mahdollisimman pian. Kiitos.”

Suomen Uutisten eroa edeltäneessä tuoreessa analyysissä tarkemmin asian taustasta.

SUOMEN UUTISET