KOMMENTTI | Valtionvarainministeri Katri Kulmuni on joutunut taloussotkun keskelle. Myrskyn keskiössä on kysymys siitä, maksattiko hän keskustapuolueen viestintälaskuja ministeriöllä. Kulmunin ja viestintäyhtiö Tekirin on avoimesti paljastettava 3.12.2019 koulutukseen liittyvä viestinvaihto sekä koulutuksen täsmällinen sisältö. Jos käy ilmi, että koulutus liittyy olennaisilta osiltaan keskustapuolueen toimintaan, ei Kulmuni voi enää jatkaa ministerin tehtävässään.

Analyysia:

#1 Kulmuni pakoilee toimittajia, ja yrittää paikata sotkua maksamalla yli 50 000 euron laskut itse. Tämä ei tässä tilanteessa enää auta, vaan päinvastoin pahentaa tilannetta. Se vahvistaa entisestään käsitystä siitä, että koulutusten ja sparrausten edunsaaja oli keskustapuolue, ei ministeriö.

+++

#2 Samoin puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen (kesk.) erittäin harkitsematon lausunto pahentaa asiaa entisestään. ”Puolue on tarjoutunut maksamaan kulut”, Pirkkalainen viestitti. Mutta puolue ei voi käyttää rahaa miten sattuu. Puoluelain mukaan puoluetuki on käytettävä ”säännöissä ja yleisohjelmassa määritellyn julkisen toiminnan tukemiseen.” Jos Tekirin viestintäkoulutus liittyy ministeriön viestintään, ei puolue edes voi maksaa tällaista laskua. Ministeriön viestintä ei ole puolueen toimintaa.

Jos Kulmuni olisi hyväksynyt Pirkkalaisen tarjouksen, olisi se ollut varma osoitus siitä, että Kulmuni on toiminut väärin.

+++

#3 Suomen Kuvalehti kirjoittaa päivästä, jolloin Rinteen hallitus hajoaa: ”[Kulmunin erityisavustaja] Jääskeläinen kertoo nyt, että kyseinen valmennus kesti kaksi tuntia ja se järjestettiin kello 18–20 Tekirin tiloissa. Valmennuksen tavoitteena oli valmistautua illan Ylen A-studion lähetykseen. Ohjelmassa Kulmuni kommentoi Rinteen eroa keskustan puheenjohtajan ominaisuudessa.”

Tämä on olennainen tieto.

On muistettava, että kun hallitus hajoaa, se jatkaa toimitusministeristönä. Illan A-studioon 3.12.2019 valmistautuva Kulmuni ei ole enää Rinteen hallituksen ministeri, koska hallitusta ei enää ollut. Sen sijaan Kulmuni on toimitusministeristön työ- ja elinkeinoministeri enää noin viikon ajan. Toimitusministeristöt eivät tee mitään merkittäviä poliittisia päätöksiä. On erittäin epätodennäköistä, että nopearytmisiin, keskustan kannalta kriittisiin hallitusneuvotteluihin valmistautuva Kulmuni olisi tarvinnut viestintäapua työ- ja elinkeinoministerin tehtäviin. Sen sijaan on hyvin todennäköistä, että Kulmuni tarvitsee viestintäapua keskustapuolueen kannalta olennaisiin kysymyksiin.

Illan A-studion kysymykset heijastelevat samaa asetelmaa. Kysymykset eivät käsittele Kulmunin väliaikaista asemaa työ- ja elinkeinoministerinä, eikä tällaisessä mitään mieltä olisikaan. Kysymykset käsittelevät puoluejohtajien rooteliin kuuluvia kysymyksiä, kuten hallitusneuvotteluja, puolueiden välistä keskinäistä luottamusta, tulevaa hallitusohjelmaa, Rinteen eroa jne.

Illan A-studion luonne on ollut etukäteen Kulmunin tiedossa.

Tekir laskuttaa kyseisen päivän ”projektista” 6 324 eur (alv 24%). Julkisuudessa ei ole avattu kyseisen projektin sisältöä.

+++

#4 Valtiovarainministeriön hallintojohtaja Juha Majanen kommentoi julkisuudessa aiemmin, ettei valtiovarainministerille tehtyihin hankintasopimuksiin liity ”oikeudellisia tai hallinnollisia epäselvyyksiä”.

Torstai-iltana julkistussa uusimmassa SK-jutussa Majanen kuitenkin toteaa, että ministeri on yksin vastuussa siitä, että joulukuussa ostetut konsulttipalvelut ovat liittyneet virkatehtäviin. Hän kertoo SK:lle, ettei hän tuolloin kuitenkaan hoksannut, että 3.12 oli kyseessä pääministerin eropäivä. Majanen sanoo, että mikäli lasku tulisi nyt hänen hyväksyttäväkseen, hän toimisi toisin. ”Jos nyt tulisi lasku, niin varmasti tuota esikuntaan menisi joukko lisäkysymyksiä, se on ihan selvä. Silloin nämä kysymykset eivät vaan heränneet.”

Laskujen oikeellisuudesta vastaava hallintojohtaja ei siis ole ollut tietoinen koulutuksen sisällöstä. Hän on luottanut ministerin ja tämän esikunnan sanaan.

Ministeriöiden hallintojohtajilla on korkea motivaatio varmistaa laskujen oikeellisuus. Huoltovarmuuskeskuksen taannoinen tapaus osoitti kouriintuntuvasti, miksi näin on.

+++

#5 Suomalaiset pienyrittäjät eivät voi sotkea omia ja yritystensä varoja. Vielä vähemmän tuleva valtionvarainministeri voi pedata omaa uraansa laittamalla puolueelleen kuuluvat laskut valtion maksettaviksi.

On saatava selvyys siitä, onko näin tapahtunut. Kulmunin ja Tekirin on avoimesti paljastettava 3.12.2019 koulutukseen liittyvä viestinvaihto sekä koulutuksen täsmällinen sisältö.

Sisällön julkistamisen ei pitäisi olla ongelma. Mikäli sisältö todellakin liittyy ministeriön työhön, ministeriö myös omistaa kyseisen sisällön, ja se on siten julkisuuslain alainen.

Myös koulutuksen pitäjä Tekir liputtaa avoimuuden puolesta. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja Kulmunia kouluttanut Harri Saukkomaa kertoi Talouselämälle, että hänellä ei ole asiassa mitään salattavaa: ”Me teemme tätä työtä avoimin kortein. Yrityksemme perusarvo on brutaali rehellisyys”.

+++

Toisaalta on muistettava, että Kulmuni myöntää jo nyt syytökset todeksi maksamalla laskut itse. Puoluesihteeri Pirkkalainen vahvisti tätä kantaa tarjoutumalla maksamaan viulut keskustapuolueen pussista. Molemmat tekijät yhdessä puhuvat voimakkasti sen puolesta, että Kulmuni on törttöillyt ja raskaasti.

Lopputulema on kuitenkin selvä: Mikäli koulutus liittyy olennaisilta osiltaan keskustapuolueen toimintaan, ei Kulmuni voi enää jatkaa ministerin tehtävässään. Ministerit eivät voi sotkea valtion rahoja omiinsa.

MATIAS TURKKILA