Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kirjoittaa verkkosivuillaan armokuolema-asiasta. Kirjoituksessa viitataan 3-vuotiaan Eino-pojan murheelliseen kohtaloon, josta IS uutisoi 2016.

Halla-aho jakaisi keskustelun vähintään kahteen ala-aiheeseen.

– Ensimmäinen on avustettu itsemurha, jossa henkilö itse kykenee selkeästi ilmaisemaan haluavansa kuolla ja haluavansa siihen ulkoista apua. Toinen on esimerkiksi aivokuolleen henkilön kuoleman edistäminen aktiivisin toimenpitein, jolloin päätöksen tekee joku muu kuin henkilö itse.

Ensimmäinen tapaus on Halla-ahon mukaan selkeämpi. Itsemurhaa tai sen yritystä ei katsota Suomessa rikokseksi.

– Koska itsemurha tunnustetaan osaksi ihmisen vapautta, avustetun itsemurhan kieltäminen asettaa eriarvoiseen asemaan ne, jotka kykenevät surmaamaan itsensä, ja ne, jotka eivät kykene. Epätasa-arvoa korostaa se, että ne, jotka kipeimmin haluaisivat jouduttaa kuolemaansa esimerkiksi parantumattoman sairauden ja kovien kipujen vuoksi, ovat tyypillisesti tilanteessa (letkuissa, vuoteenomana), jossa itsemurhan tekeminen on vaikeaa tai mahdotonta.

Halla-ahon mukaan olisi inhimillisempää, että henkilö, joka haluaa kuolla, voisi tehdä sen arvokkaasti ja suunnitellusti.

– Avustetussa itsemurhassa keskeinen kysymys on mielestäni se, että asianosaisen henkilön oma ja vakaa tahto pystytään luotettavalla tavalla varmistamaan. Tämä on kuitenkin pelkkä järjestelykysymys.

Toinen tapaus, jonkun toisen päättämä kuoleman jouduttaminen, on Halla-ahon mukaan vaikeampi ja herättää varmasti enemmän kiihkomieltä.

– Kehotan kaikkia, ihan jokaista, lukemaan Johanna Ervastin kirjoittaman kirjan ”Jäähyväiset Einolle”. Se on ollut oman elämäni kuluttavin lukukokemus, mutta se antoi paljon eväitä tämänkin aiheen pohtimiseen. Suosittelen myös Harri Seppälän aiheeseen liittyviä puheenvuoroja, jotka löytyvät googlettamalla.

Harri Seppälä on Eino-pojan isä.

– Ihmisen elämä ja kuolema ovat liian tärkeitä asioita, että ne voisi jättää poliitikkojen moraaliposeerauksen tai uskonnollisten pakkomielteiden panttivangiksi, Halla-aho lopettaa kirjoituksensa.

SUOMEN UUTISET