

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: Poliitikkojen keskuudessa on kehittynyt uhriutumiskulttuuri, jossa mikä tahansa omaan toimintaan kohdistuva kritiikki tulkitaan epäasialliseksi
Perussuomalaisten kansanedustajat Jussi Halla-aho ja Jani Mäkelä toppuuttelevat väitteitä poliitikkoihin kohdistuvasta informaatiovaikuttamisesta. – Avautumisia tehneet kansanedustajat ovat todennäköisesti vain kokeneet kansalaispalautteen EU-elvytyspaketista kiusalliseksi, Mäkelä toteaa.
Ex-ministeri, kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vihjasi huhtikuussa sosiaalisen median kanavillaan, että EU-elvytyspaketista kansanedustajille seurannut palautetulva olisi informaatiovaikuttamista. Grahn-Laasonen myös kuvasi saamaansa palautetta ”masinoiduksi vyörytykseksi”.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kuitenkin sanoo, että poliitikkojen keskuudessa on kehittynyt uhriutumiskulttuuri, jossa mikä tahansa omaan toimintaan kohdistuva kritiikki tulkitaan epäasialliseksi hyökkäykseksi
– Kansalaisilta tulee tällä hetkellä paljon palautetta EU-elvytyspakettiin liittyen. Ne, jotka kannattavat pakettia varmaankin kokevat sen häiritseväksi. Nähdäkseni tämä palauteryöppy ei kuitenkaan eroa mitenkään palautetulvasta, jota on nähty esimerkiksi kansalaisaloitteiden yhteydessä aiempina vuosina.
Halla-aho sanoo, että palaute täytyy vain hyväksyä osaksi poliitikkona toimimista.
– Ne, jotka joutuvat kantamaan päätösten seuraukset yleensä myös ottavat yhteyttä päätöksen tekijöihin.
Palautetta tulee aina paljon
Kansanedustaja Jani Mäkelä toteaa, että palautetta tulee aina paljon, liittyen moniin erilaisiin edessä oleviin päätöksiin.
– Esimerkiksi sähkötupakasta, turkistarhauksesta sekä vene- ja moottoripyöräverosta tuli aikanaan hyvinkin paljon palautetta. En siis näe palautteen määrää mitenkään poikkeuksellisena. Pidänkin melko tarkoitushakuisena tämän palautteen leimaamista trollaamiseksi tai informaatiovaikuttamiseksi.
Mäkelä huomauttaa, että koronarajoitusten vuoksi ihmisillä on tällä hetkellä vaikeuksia jopa osallistua mielenosoituksiin kaduilla.
– Millä tavalla kansalaisten pitäisi ilmaista näkemyksensä elvytyspaketista, jos he eivät voi edes lähettää sähköpostia kansanedustajille ilman, että heidät leimataan ulkomaan agenteiksi?
Suomalaiset jakautuneet elvytyspaketin suhteen
Mäkelä arvioi, että avautumisia tehneet kansanedustajat ovat todennäköisesti vain kokeneet kansalaispalautteen EU-elvytyspaketista kiusalliseksi.
– Pahimmassa tapauksessa voi olla jopa niin, että kyseiset kansanedustajat eivät edes ymmärrä elvytyspaketin vakavia vaikutuksia, eivätkä tiedä, mitä ovat tekemässä. Ihmiset kyllä ymmärtävät, mistä oikein on kyse.
Mäkelä huomauttaa, että tutkimusten mukaan suomalaiset ovat vahvasti jakautuneet kahteen leiriin elvytyspaketin suhteen.
– Useat kymmenet prosentit äänestäjistä vastustavat pakettia. Sehän tarkoittaa satoja tuhansia ihmisiä. Kyllä siitä joukosta varmaan muutama kymmenen sähköpostia irtoaa ilman trollaustakin.
Perussuomalaiset kannattaa kansanäänestystä
Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi elvytyspaketista. Perustuslakivaliokunnan mietinnössä valiokunnan enemmistö esittää kansalaisaloitteen hylkäämistä, mutta valiokunnan perussuomalaiset jättivät mietintöön vastalauseen, jossa he esittävät kansalaisaloitteen hyväksymistä.
Perussuomalaisten vastalausetta käsiteltäneen eduskunnassa huomenna tiistaina, jolloin siitä myös äänestetään.
Halla-aho huomauttaa, että vaikka EU:ssa on harjoitettu aiemminkin tulonsiirtoja, elvytyspaketti kuitenkin muuttaa niin merkittävästi EU:n luonnetta, että EU ei olisi enää sama unioni, johon suomalaiset aikoinaan päättivät kansanäänestyksellä liittyä.
– Siinä mielessä elvytyspaketille olisi hyvä hakea niin vahva mandaatti kuin mahdollista. Perussuomalaiset pitää neuvoa-antavaa kansanäänestystä perusteltuna. Kansalaiset eivät vuoden 2019 eduskuntavaaleissa tienneet, että tällainen ratkaisu tulisi tehtäväksi, eikä äänestäjillä ollut mahdollista ottaa kantaa elvytyspakettiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU-tukipaketti uhriutuminen palaute leimaaminen äänestäjät veronmaksajat kansanedustajat Sanni Grahn-Laasonen Jani Mäkelä perussuomalaiset kansalaisaloite hallitus Jussi Halla-aho Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Miksi hallitus kieltäytyy kertomasta eduskunnalle, kuka EU:sta esitti Suomelle uhkauksia ennennäkemättömistä seurauksista, jos elvytyspaketti ei mene läpi?

Perussuomalaiset moittii hallitusta puuttuvista työllisyystoimista sekä kyvyttömyydestä priorisoida ja karsia julkisia menoja: ”Velkaantuva Suomi ei voi jatkaa rahan kippaamista maailmanparantamiseen”

Eduskunta äänestää tällä viikolla 750 miljardin EU-elvytyspaketista, perussuomalaiset pyrkii kaatamaan paketin – Mäkelä: ”Nyt on aika puhaltaa peli poikki ja sanoa, että tämä ei käy”

EU muuttumassa tulonsiirtounioniksi, samaan aikaan mukaan pyrkii useita köyhiä maita – talousprofessori Virén varoittaa: ”Suomelle ei tässä kuviossa jää muuta kuin rippeitä”

Keskusta ja vasemmisto sekä hallituksen tueksi rynnännyt kokoomus ylistivät vuorotellen EU-elvytyspakettia Ylellä – perussuomalaiset muistutti ikävistä tosiasioista – ”Talouskurilla on pyyhitty pöytää”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.