Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho katsoo, että suomalainen, vakiintunut puoluejärjestelmä pyrkii toiminnassaan lähinnä oman ja lähipiirin edun edistämiseen. – Varsinkin keskusta on syvällä näissä rakenteissa, mutta ei mikään perinteinen puolue ole jäänyt osattomaksi tästä kehityksestä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vertaa suomalaisia puolueita mafian toimintaan.

– Puolueet ovat alkaneet muistuttaa mafiaperheitä, jotka taistelevat keskenään samoista hillotolpista. Ja se, joka voittaa vaalit pienellä marginaalilla, pääsee taas seuravaksi neljäksi vuodeksi jakamaan kavereilleen suojatyöpaikkoja tai julkista rahaa. Kaikki tämä tapahtuu näennäisen laillisesti.

Keskusta syvällä

Halla-aho sanoo, että Suomen politiikassa hänelle on paljastunut karmeana yllätyksenä se todellisuus, miten tämä maa toimii. Mafiamaisuudella Halla-aho viittaa erityisesti keskustaan.

– Keskusta on hyvin syvällä näissä rakenteissa, koska se on ollut koko Suomen itsenäisyyden ajan keskeisin valtionhoitajapuolue. Mutta toisaalta, ei mikään perinteinen puolue ole jäänyt osattomaksi tästä kehityksestä.

Näennäisesti asiat ovat hyvin

Näennäisesti asiat ovat toisin. Halla-aho toteaa, että Suomi on Transparencyn (väärinkäytöksiä ja korruptiota tarkkaileva kansalaisjärjestö) raporteissa yleensä maailman vähiten korruptoituneiden maiden joukossa tai ainakin hyvin lähellä kärkeä.

– Tämä varmaan johtuu pitkälle siitä, että suomalainen korruptio – hyvävelijärjestelmät – on pitkälti sen kaltaista korruptiota, että se ei tartu Transparencyn käyttämiin, perinteisiin filttereihin, joissa enemmänkin seurataan ruskeiden kirjekuorien siirtymistä ikään kuin matalan tason virkamiehille vastineeksi erilaisista palveluista.

SUOMEN UUTISET