

PS ARKISTO
Halla-aho Ylellä: Koronapäätöksien tekeminen alueellisesti ei perusteltua – ”Tulee mieleen, että hallitus lykkää vastuun epäonnistumisista aluehallintoviranomaisille”
Ylen A-studiossa puheenaiheeksi nousi epäselviä maskilausuntoja antaneen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun tilanne. Jussi Halla-ahon mukaan ihmiset kyllä kestävät sen, että heille puhutaan totta vaikka kaikkiin suojavälinetarpeisiin ei voitaisikaan sillä hetkellä vastata. – Luottamusta vahingoittaa se, jos ihmisille syntyy mielikuva, että heitä ei johdeta rehellisesti ja avoimesti.
Eduskuntapuolueiden johtajat Annika Saarikko (kesk), Sanna Marin (sd), Petteri Orpo (kok) ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho keskustelivat Ylen A-studiossa keskiviikkoiltana koronarajoituksista ja koronatilanteen hoitamisesta.
Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) olisi jo keväällä halunnut tiedottaa kasvomaskien hyödyistä, mutta sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esti tiedotuksen.
Halla-aho sanoi, että perussuomalaiset lähtökohtaisesti luottaa siihen, mitä viranomaiset sanovat.
– Meillä oli vahvasti se käsitys, että se, että suositusta ei aiemmin annettu, perustui lääketieteellisiin tekijöihin eikä siihen, että maskeja ei ollut saatavilla.
Halla-aho sanoi, että ihmiset kyllä kestävät sen, että heille puhutaan totta vaikka kaikkiin suojavälinetarpeisiin ei voitaisikaan sillä hetkellä vastata.
Marin: THL:n pääjohtaja ei päätä maskisuosituksista
Puheenaiheeksi nousi myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun tilanne. Epäselviä maskilausuntoja antaneen Kiurun luottamuksesta äänestettiin aiemmin keskiviikkona Eduskunnassa. Kiuru sai lopulta eduskunnan luottamuksen äänin 106 puolesta ja 79 vastaan.
Orpon mukaan ongelma on se, että liian monelle suomalaiselle jäi keväällä epäselvä kuva siitä, että onko maskien käyttö hyödyllistä vai ei.
– Kiistaa käydään edelleen. On myös THL:n pääjohtajan (Markku Tervahauta) lausunto, että maskisuosituksen anto estettiin. Se varjostaa sitä, että voidaanko luottaa viranomaisiin ja poliitikkoihin, Orpo sanoi.
Marinin mukaan THL ei kuitenkaan olisi ollut hallituksen neuvotteluissa sillä kannalla, että maskisuositus pitäisi antaa. Seuraavaksi Marin lausui yllättävästi:
– Pääjohtaja Tervahauta ei ole THL:ssa henkilö, joka päättää tämänkaltaisista asioista, Marin sanoi.
Pääjohtaja eri mieltä
Lausuntoon tartuttiinkin välittömästi sosiaalisessa mediassa. Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kysyi Twitterissä:
– Eikös THL ole päällikkövirasto, jossa juuri pääjohtaja päättää laitoksen kannan?
Vastaus tuli välittömästi Tervahaudalta itseltään:
– Laitosta johtaa pääjohtaja. Pääjohtaja ratkaisee laitoksessa päätettävät asiat, joita ei ole säädetty tai työjärjestyksessä määrätty laitoksen palveluksessa olevan muun henkilön ratkaistavaksi, Tervahauta lainasi THL-lain 3. pykälää.
Jäikö suositus antamatta maskipuutteen vuoksi?
Halla-aho kommentoi myös maskisähläystä.
– Luottamusta vahingoittaa se, jos ihmisille syntyy mielikuva, että heitä ei johdeta rehellisesti ja avoimesti. Maskitapauksessa olen itse joutunut tekemään tilannearvion saatavilla olevan tiedon pohjalta. Mielestäni syy maskisuosituksen antamattomuuteen oli se, että maskeja ei ollut keväällä saatavilla. Epidemian torjunnan kannalta se on kestämätön peruste, Halla-aho totesi.
Hän lisäsi myös, että että ihmiset kyllä kestävät sen, että heille puhutaan totta vaikka kaikkiin suojavälinetarpeisiin ei voitaisikaan sillä hetkellä vastata.
Alueellinen päätöksenteko riskialtista
Pääministeri Marinin mukaan koronatoimia tullaan jatkossa tekemään alueellisesti ja paikallisesti. Marinin mukaan paras tieto epidemiaryppäistä on jakautunut alueellisesti.
– Hallitus tulee antamaan yleisiä suosituksia alueiden tueksi, jotta alueilla uskalletaan tarttua riittäviin toimiin. Päätösvalta asioissa on alueilla ja paikallisella tasolla.
Halla-aho ei ole täysin vakuuttunut hallituksen suunnittelemasta alueellisesta päätöksentekostrategiasta.
Halla-aho myönsi, että korona kiihtyy ja vaimenee alueittain ja siihen myös pitää jatkossa pystyä reagoimaan alueellisesti. Päätösvallasta Halla-aho oli kuitenkin eri linjoilla Marinin kanssa.
– En näe perusteita, miksi päätökset pitäisi tehdä alueilla. Minusta se olisi aika hurja ajatus, että alueilla riittäisi asiantuntemusta tilanteen johdonmukaiseen hallitsemiseen. Helposti ajaudutaan tilanteeseen, jossa aluehallintoviranomaiset eri puolilla maata tekevät päätöksiä erilaisilla kriteereillä. Väkisinkin tulee mieleen, että hallitus haluaa lykätä vastuun mahdollisista epäonnistumisista aluehallintoviranomaisille, Halla-aho sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aluehallintoviranomaiset maskisuositus vastuunpakoilu korona päätösvalta THL Annika Saarikko Sanna Marin STM Krista Kiuru Petteri Orpo perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus johti kansalaisia maskiasiassa harhaan – Suomi antoi maskisuosituksen yhtenä viimeisistä maista maailmassa

IS:n maskeja koskeva uutispommi sai STM:n paniikkiin – ministeriö yrittää pelastautua Työterveyslaitoksen selän taakse

Ministerin maskisekoilulla kauaskantoisia seurauksia – ”Kuinka moni suomalainen ajattelee kevään ohjeistuksen mukaan, että käsienpesu, käsidesin käyttö ja metrin turvaväli riittävät suojaamaan koronatartunnalta?”

Hallituksen koronasekoilu ei saa kiitosta: Rajoituksia purettiin liian aikaisin, maskeista veronmaksajille kohtuuton lasku

#MaskiGate rävähti käyntiin, hallituksen tilanne tukala – Halla-aho: “Pääministeri myöntää hallituksen valehdelleen maskien tarpeellisuudesta, koska niitä ei ollut?”

Purra: Hallituksen linja maskisuosituksista poukkoilee – ”Eri ministereiltä saatu kysymyksiin erilaisia vastauksia”

Perussuomalaiset: Ruokaravintoloiden rajoitukset perusteettomia ja kohtuuttomia – ministeri ei suostu erittelemään ruokaravintoloita yökerhoista

Meri patistaa hallitusta keskittymään olennaiseen korona-aikana: Ei-kiireelliset lakihankkeet, kuten turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantaminen, on syytä jättää tekemättä
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.