

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen Valtioneuvoston linnassa Helsingissä 27. tammikuuta 2021. Kuvituskuvaa.
Hallituksen ”Oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista” -malli polttaa suomalaiset loppuun – Ari Koponen: ”Etelään jaetuille velkamiljardeille olisi ollut käyttöä Suomessakin”
EU:n elpymispaketista eniten rahaa saavat Italia ja Espanja. Paketin valmisteluvaiheessa esitettiin paljon epäilyjä, löytävätkö maiden hallitukset kaikille avustuksille edes järkeviä käyttökohteita. Kansanedustaja Ari Koponen (ps.) olisi löytänyt etelään jaetuille velkamiljardeille käyttökohteita ihan kotimaassakin.
Kansanedustaja Ari Koponen paljasti aiemmin, kuinka esimerkiksi Espanja jakoi 53 miljoonaa euroa koronakriisirahastosta saamaansa tukea lentoyhtiölle, jolla on yksi kone, tappiollinen tulos ja jota epäillään yhteyksistä EU-pakotelistalla olevaan Venezuelan valtiojohtoon. Tämä osoittaa Koposen mielestä, että velkarahaa lapioidaan Etelä-Euroopan maihin niin paljon, ettei sen kohdistamista pystytä enää edes valvomaan.
– Italia on ilmoittanut käyttävänsä elpymispaketista saamiaan rahoja julkista taloutta heikentävien toimien, kuten tuloveroleikkausten ja kansalaistulon, lisäksi kansalaistensa sähkölaskujen kompensointiin. Näin ollen me suomalaiset käytännössä maksamme italialaisten sähkölaskuja, Koponen moittii.
Suomi rahoittaa Espanjan akkutuotantoa
Sähkön hinta Euroopassa on nyt ennätyskallista. EU-komissio julkaisi hiljattain keinoja, joilla jäsenmaat voivat tukea köyhimpiä kansalaisia ja yrityksiä. Etelä-Euroopan valtiot uutisoivat heti suunnittelevansa satojen miljoonien eurojen tukipaketteja. Espanjassa sen sijaan elpymispaketin avulla tavoitellaan maahan omaa sähköautojen akkuteollisuutta.
– Samaan pyrimme parhaillaan täällä kotimaassa. Nettomaksajana Suomi rahoittaa siis kilpailevaa akkutuotantotoimintaa vieden kotimaisen työn ja verotulot Espanjaan, selventää Koponen.
Rahalle olisi käyttöä Suomessakin
Koponen on jättänyt hallituksen vastattavaksi asiasta kirjallisen kysymyksen:
– Hyväksyykö hallitus, että Espanjassa ja Italiassa käytetään EU:n tukipakettia näiden maiden julkista taloutta heikettäviin toimiin, kansalaisten auttamiseen energian hintakriisissä sekä luodaan Suomelle kilpailevaa teollisuutta (esim. akkuklusteri)?
– Kyllä meillä olisi näille etelään jaetuille velkamiljardeille ollut käyttöä ihan kotimaassammekin. Vanhustenhoito on kriisissä, omaishoitajien upea työ unohdetaan vuosi toisensa jälkeen ja koulutuksen rahoitusta tilkitään määräaikaisilla rahoituksilla vain muutaman mainitakseni.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU:n elpymispaketti akkutuotanto EU-tukipaketti Etelä-Euroopan maat koronakriisi verotulot Ari Koponen sähkön hinta kirjallinen kysymys Omaishoitajat vanhustenhoito Suomalainen työ Italia Espanja koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Niemi: Elvytysrahan pumppaaminen EU:n kautta kiertävään näennäistoimintaan ei rakenna kestävää yritystoimintaa

Suomi velkaantuu, Marinin hallitus lapioi kehitysapuun 3,4 miljoonaa euroa joka päivä – suomalaiset maksavat jopa Etiopian sääennustukset

Italian mafia odottaa vesi kielellä EU:n elvytysrahoja – miljardi on iso rahayksikkö jopa järjestäytyneelle rikollisuudelle

Paljon elvytystä – paljon velkaa ja olematonta kasvua

FT: Puola ei alistu EU:n uhkailuille, mutta lupaa hajoittaa tuomarien kurinpitoelimen

PS ei hyväksy valtioneuvoston kirjelmää EU:n uusiutuvien energialähteiden käytön edistämisestä: ”Tavoitteet tai keinot vääriä ja Suomen etujen vastaisia”

Ongelmansa kullakin: Espanjalla vaikeuksia saada elvytysrahat käytetyksi

Mäkelä: Hallitus teki arvovalinnan viedessään miljardeja euroja ulkomaille – ”Ne rahat voitaisiin käyttää suomalaisten hoitoon”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.