Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) ja pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoivat tänään tiedotustilaisuudessa uusien raja-asemien sulkemisesta. Aiemmin suljettujen raja-asemien lisäksi suljetaan myös Kuusamon, Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikat. Uudet rajoitukset astuvat voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Kansainvälisen suojelun hakeminen Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla keskitetään Raja-Joosepin rajanylityspaikalle. Kansainvälistä suojelua ei voi hakea Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla muilla rajanylityspaikoilla.

Hallitus perustelee uusien asemien sulkemispäätöstä sillä, että sääntöjenvastainen maahantulo Suomen itärajalla on jatkanut kasvuaan ja laajentunut myös muille rajanylityspaikoille. Rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten tekemien havaintojen ja saamien tietojen perusteella on selvää, että vieraan valtion viranomaisilla ja muilla toimijoilla on osuus rajan ylittäneiden henkilöiden Suomeen saapumisen edesauttamisessa.

Ilmiöön liittyy myös kansainvälistä rikollisuutta. Ilmiö ja uhka sen edelleen laajenemisesta aiheuttavat vakavan uhan kansalliselle turvallisuudelle sekä yleiselle järjestykselle Suomessa ja muualla Schengen-alueella. Voimassa olevan päätöksen mukaiset toimenpiteet eivät ole pysäyttäneet ilmiötä tavoitellulla tavalla.

Katso video tiedotustilaisuudesta:

SUOMEN UUTISET